Анђелка Атанасковић
Економија

У „Петолетки“ приход за две године изнад 137 милиона евра

Трстеничка "Прва петолетка наменска" је од фабрике која је – како кажу у фирми – једва исплаћивала радницима 20 одсто плате, сада дошла до тога да има редовне приходе уз просек плате од око 47.000 динара.

„Прва петолетка наменска“ је за две године пословања остварила приход већи од 137 милиона евра.

Фирма је недавно на сајму наоружања у Абу Дабију склопила веома повољан уговор, и уз одличну сарадњу са Министарством одбране, стигла и до склапања значајних уговора који ће омогућити отварање нових радних места и рад у две смене.

Директорка Анђелка Атанасковић за Танјуг каже да су од „дубоког минуса“ и кашњења исплата добављачима дошли до тога да имају посао који је профитабилан, а правом прерасподелом новца сада послују позитивно.

Рекла је да би финансијски резултати реално били још и бољи, јер је око три милиона евра уложено и у обнављање средстава за производњу.

„Када имате посла, знате и да ће бити наплате. Зато су радници добили ветар у леђа и вољу да раде. Резултат тога су нови производи и жеља за осмишљавањем других. Улажемо у себе и то је наш велики плус. Са синдикатом запослених смо договорили да добит не утрошимо на повећање плата, вех да уложимо у машине“, рекла је Атанасковићева.

Влада Србије одобрила је ППТ средства у износу од 3,5 милиона евра како би се модернизовала опрема.

Директорка каже да је тај новац већ стигао и ићи ће у набавку опреме, нове инвестиције, а у току су договори са добављачима машина како би се нашле оне праве које су фабрици потребне и које ће дати најбоље ефекте.

„Жена змај, хвала председнику на комплименту“ 

Атанасковићева, за коју је председник Србије Александар Вучић рекао недавно да је „жена змај“, каже да је ово заједнички успех и државе и Министарства одбране, радника који са еланом приступају послу…

За себе каже да је веома захвална председнику Вучићу на том комплименту, да је изненађена да зна за њу и да до тада није ни имала прилике да сретне са њим.

„Живим у малој средини и нисам ни имала прилику да се сретнем са председником. На састанку за инвестиције сам се тек упознала с њим, захвалила му се на комплиментима, и морам да признам да ми све то баш импонује“, испричала је Атанасковићева.

Атанасковићева, која данас успешно води фабрику са 630 радника, каже и да су у почетку колеге са неверицом прихватиле чињеницу да им је жена директор.

„Колегама је можда и мало сметало у почетку, јер је прорадио мушки его. Међутим, касније су резултати довели до тога да данас имам уважавање и помоћ свог тима“, каже директорка ППТ.

Она ће у четвртак у Сарајеву примити награду за најбољег менаџера југоисточне Европе, према мишљењу Асоцијације комора.

„Посла имамо, све плаћамо, порезе и доприносе, редовно добављаче и важимо за фирму у коју имају поверења и цене нас… Добили смо и Оскар квалитета прошле године за пословање и сматрам да то довољно говори“, истакла је директорка Прве петолетке.

ППТ се поред наоружања бави и ремонтом, па тако у фабрици постоје уређаји за испитивање стајних трапова, пнеуматика, кочница и друге опреме. Фабрика има и капацитете технолошких могућности Истраживачко-развојног центра.

Извор: Танјуг

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
18°
25°
Sun
25°
Mon
26°
Tue
26°
Wed