Uncategorized

У Београду отворен осми међународни сајам наоружања и војне опреме ,,Партнер 2017″

Под покровитељством Министарства одбране Републике Србије, у суорганизацији са ЈП „Југоимпорт СДПР“ и организацији Београдског сајма, од 27. до 30. јуна 2017. године на Београдском сајму одржава се 8. Сајам наоружања и војне опреме ПАРТНЕР 2017 на коме учествује 91 излагач из Србије и 37 из иностранства.

Председник Србије Александар Вучић отворио је данас осми међународни сајам наоружања и војне опреме ,,Партнер 2017″ у хали 4 Београдској сајма.

На сајму који је до сада постао престижна манифестација овог типа, а значајан је због пословних контаката и демонстрације технолошког нивоа српске наменске индустрије, учествоваће и реномирани светски излагачи из те области, а најављен је и долазак више од 30 страних делегација. Земље учеснице сајма су Кина, Индија, Француска, Аустрија, Швајцарска, Финска, Шведска, Немачка, Италија, САД, Данска, Велика Британија, Холандија, Бугарска, БиХ, Словенија, Хрватска, Црна Гора, Чешка, Ирска, Белорусија и Србија као домаћин и главни излагач.

На овогодишњем сајму Партнер, биће представљени уз оружје и опрему које се годинама производи у Србији, и домаћи капацитети из области истраживања и развоја наоружања и војне опреме. Тако су ракетни систем ,,шумадија“ домета 285 километара и самоходна хаубица типа ,,нора“, под новим именом – ,,александар“, новитети домаће одбрамбене индустрије који су изложени на сајму наоружања. Нови модел самоходне топ хаубице из фамилије „нора“ у калибру 155 милиметара, први пут је приказан јавности и реч је о верзији за Војску Србије под називом „МГС-25 александар“. У односу на ,,нору“, ,,александар“ има већу брзину гађања од шест граната у минути, што је био главни захтев Војске Србије за ново артиљеријско оруђе, а за средину ове године очекује се почетак верификационих испитивања, које претходи увођењу у оперативну употребу.

Топ-хаубица ,,александар“ – Извор:РТС

Нови артиљеријски систем је и визуелно и конструкцијски дручагији, јер је кабина нишанџије сада на предњој страни возила, одвојена од аутоматског пуњача. Као и раније верзије из ,,норе“, ново оруђе има калибар 155 милиметара, са дужином цеви од 8,06 метара, и максималним дометом од 30 километара са обичним пројектилом, 42 са активно-реактивним и 60 километара за пројектил са ракетним мотором. ,,Александар“, са брзином гађања од шест граната у минути, знатно ће повећати оперативне способности Војске Србије, јер топови и хаубице које тренутно има наша војска имају мање брзине гађања од три до четири гранате у минути, у зависности од увежбаности посада. Такође, нова топ хаубица долази у комплету са командно-извиђачким возилом, има висок степен аутоматизације рада и брзо напушта положај, користећи тактику ,,удари и бежи“.

Ипак, убедљиво најкрупнији новитет је лансер за модуларни ракетни систем ,,шумадија“, на камиону са погоном на осам точкова и опцијама за лансирање од две до 12 ракета – ,,јерина 1″ домета 285 километара и ,,јерина 2″ домета 70 километара. ,,Јерина 1″ уз велики домет има бојеву главу од 200 килограма и спада у вођене пројектиле, а у званичној презентацији стоји да је вероватно могућност промашаја циља мања од 50 метара –што је добар резултат, а може да користи сателитско навођење, као и сопствени инерцијални навигациони систем. Такође, ,,јерина 1″ има такозвану ,,рушећу“ и парчадну бојеву главу, што значи да није намењена за хируршки прецизно гађање, већ за уништавање касарни, великих војних база и аеродрома, бункера, и сличних војних циљева са великом површином. Минимални домет ове ракете је 70 километара, а за циљеве на даљинама од 70 и мање километара, развијена је ракета ,,јерина 2″. Иначе, лансер система ,,шумадија“ има опције ношења две, четири или осам ракета ,,јерина 1″ или до 12 мањих ,,јерина 2″, а на ,,Партнеру 2017″ приказан је лансер са четири ракете типа ,,јерина 1″. За сада нема навода да ће ,,шумадија“ обогатити арсенал Војске Србије, али медији пишу да има интересовања страних партнера.

Ракетни лансер Шумадија – Извор: РТС

За Војску Србије намењене су вођене ракете ваздух–земља ВРВЗ-200 и ВРВЗ-24 (вођена ракета ваздух–земља – прим. аут.), за модернизовани авион ,,орао“, које спадају у такозвано ,,паметно“ оружје.Ракета ВРВЗ-200 има бојеву главу од 50 килограма и домет од 40 километара, уколико се лансира са висине од седам хиљада метара, а максимална брзина јој је 900 километара на час. До циља на максималном домету лети највише до три минута, а главна предност уз прецизност је домет, јер се лансира далеко изван домета непријатељске противваздухопловне одбране. Друга ракета ВРВЗ-24 има јачу бојеву главу од 123 килограма, домет од 10 километара када се лансира са висине од четири хиљаде метара, а најимпозантнија је максимална брзина од око 2.000 километара на час. То значи да од тренутка лансирања до циља лети пет до шест секунди, а због својих малих димензија и брзине готово је немогуће да је обори непријатељска ПВО.

Ракете ВРВЗ 24 и ВРВЗ 200 – Извор: РТС

Медији пишу да ће ,,орао“ бити модернизован у периоду од 2019. до 2023. године, када би и нове ракете требало да уђу у оперативну употребу. Иако нема најава, за Војску Србије би могле да буду занимљиве и нове минобацачке мине калибра 120 милиметара, са већим дометом од чак 13,5 километара – док се у војсци тренутно користе гранате домета до 9,5 километара. Минобацачи калибра 120 милиметара су у Војсци Србије, али и другим армијама, намењени за ватрену подршку напада пешадије, а домет им је углавном око шест до седам километара. За земље попут Србије су због конфигурације терена, односно великог броја планина са стрмим падинама, минобацачи веома важни за одбрану земље. У односу на претходне сајмове наоружања, ,,Партнер 2017″ одскаче по представљању већег броја система намењених искључиво Војсци Србије.

Председник Вучић је искористио прилику да истакне да ће мигови донирани Војсци Србије од Руске Федерације стићи ,,без проблема“ и у најкраћем року, и додао да ,,наша наменска индустрија не служи само као помоћ сопственој одбрани земље, већ као начин и средство за развој економије и самим тим повећање животног стандарда свих наших грађана“. Стране компаније моћи ће, у наредном периоду, да учествују у српској одбрамбеној индустрији до 49 одсто, захваљујући изменама закона које је припремило Министарство одбране, изјавио је Вучић. ,,Моћи ћемо да примимо страно знање, памет и новац, јер Србија има традицију у производњи оруђа и оружја“, рекао је Вучић и истакао да ће то додатно омогућити да одбрамбена индустрија буде мотор замајац српске привреде. Саопштено је и да ће држава у овој години фабрикама наменске индустрије исплатити 49.9 милиона евра као подршку за унапређење сопствених капацитета.

Председник Вучић на отварању сајма Партнер 2017 – Извор: Блиц

Отварању сајма присуствовао је и министар одбране Зоран Ђорђевић који је говорио о напретку наменске индустрије и амбицијама за блиску будућност. „Од 2012. године смо три и по пута повећали извоз. Прошлу годину смо завршили на 483 милиона долара, ове године планирамо 10 до 20 пута више. Добили смо задатак да убудуће до 2020. године извоз буде минимум 750 милиона долара са тенденцијом да буде до милијарде“, појаснио је министар.

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
16°
23°
Sat
24°
Sun
26°
Mon
25°
Tue