Кућа Јуре Францетића, извор: Антонио Завада, Твитер
Регион

Усташко дивљање и миса у Хрватској поводом рођендана злочинца Јуре Францетића: ,,Јасеновац су измислили КГБ и Јевреји!“

У хрватском граду Оточцу данас је требало да буде постављена спомен плоча усташком заповеднику Јури Францетићу поводом његовог рођендана, али је полиција у последњем тренутку плочу одузела. Испред Францетићеве куће ипак се скупила група људи са усташким обележјима, а овом злочинцу је хрватски свештеник Анђело Каћунко одржао и мису.

Иако је полиција спречила постављање спомен плоче Јури Францетићу њеном конфискацијом, простор испред његове родне куће у Оточцу данас је био поприште усташких испада. Хрватски портал Index.hr наводи да ,,усташе урлају ‘За дом спремни’ и вичу да су за Јасеновац криви КГБ и Јевреји“. Портал преноси и да је један мушкарац, за ког наводи да се зове Анте Бараба, звани Миш, изашао испред куће и почео да виче да ,,Јасеновац треба прекопати и видети шта је тамо било“. Овај човек је наставио са умоболним тврдњама: ,,Усташа на арамејском, језику Исуса Христа, значи господин човек. Црква то скрива, не жели да објави прави превод. За Јасеновац је крив КГБ! Криви су и Жидови Сингер и Кватерник“, викао је Бараба.

Кућа Јуре Францетића, извор: Антонио Завада, Твитер

Још небулозније је саопштење Драгана Хазлера, председника Хрватске академске заједнице домовине и дијаспоре (ХАЗУД) која је и покренула иницијативу за постављање спомен плоче, у коме се Францетић назива ,,борцем против српског фашизма“. Он је Францетића окарактерисао као ,,истакнутог усташу-антифашисту, хрватског политичара и легендарног војсковођу из Другог светског рата, против удруженог италијанског и српског фашизма“.

Драган Хазлер, председник ХАЗУД, извор: Дневник ХР

Срамота се наставила чином мисе коју је одржао контроверзни про-усташки свештеник Анђело Каћунко, чији интернет портал према његовим речима дневно посети и до хиљаду људи. Каћунко је током своје проповеди правдао поздрав ,,За дом спремни“ и то прилично небулозним поређењем, а успут се окомио и на ,,либералне медије”.

– Замислимо сада неки велики рок концерт на стадиону на којем главни певач заурла “јесте ли за секс?”. А маса одговори “спремни”. За дрогу – спремни. За рок – спремни. Сигурно након тога нико не би писао коментаре о усташтву и нацизму на том концерту – објаснио је замник жупе Пресветог Тројства у Оточцу дон Анђелко Каћунко.

Усташки свештеник Анђело Каћунко.

Каћунко је потом наставио са небулозним поређењима.

– Наши би новинари рекли да је то ,,кул”. Али зато кад неко поздрави и одздрави за дом спремни следи ужасна медијска олуја као што већ деценијама трпимо у либералним медијима. А ако неко то оправдава онда је то још клерофашизам – згража се Каћунко, вероватно се осећајући прозваним. И потом је ишао језично рашчлањивати поздрав. ,,Шта уопште значи та спремност која је некима трн у оку?”, пита се контроверзни свештеник. Након што је навео дефиницију ‘спреман’ наставља ,,Дакле за дом је спреман и неко ко је до смрти вољан да брани свој дом, домовину”, објашњава Каћунко. За разлику од многих поборника злогласног поздрава усташког покрета, Каћунко се није скривао иза измишљене тезе “старог хрватског поздрава”, којег, слажу се историчари, нико никад пре усташа није користио.

Призор са мисе коју је Каћунко данас одржао у Оточцу.

Ко је био Јуре Францетић?

Јуре Францетић био је једна од најозлоглашенијих усташких заповедника. Током НДХ био је пуковник и командант Црне легије са којом је извршио многобројне масовне злочине над српским и јеврејским живљем и припадницима НОП и ЈВУО. Животна мисија му је била успостављање хрватске границе на Дрини и физичка елиминација Срба у Босни и Херцеговини. Усташка невиђена бестијалност испољена према Србима и Јеврејима је присилила немачку војну команду да захтева Францетићеву смену са положаја команданта Црне легије. Павелић се супротставио Немцима и чак унапредио Францетића у команданта свих усташких јединица у Босни и Херцеговини.

Јуре Францетић

Францестић је убијен 1942. године након што су партизани тешко оштетилиа авион у којем се налазио и приморали га да слети код Слуња, на територију коју су тада контролисали партизани. Францетић и његов пилот одмах су ухапшени, али партизани нису могли да их одбране од бесних сељака који су их изболи вилама. усташки заповедник пребачен је у партизанску болнциу, али није преживео. Због његове смрти у НДХ проглашена је деветодневна жалост. Усташе га називају ,,витезом“.

 

Извор: Блиц, Телеграф

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
25°
25°
Mon
25°
Tue
24°
Wed
18°
Thu