Фото: јутјуб
Uncategorized

Успех свилајначких трубача у Пољској

До почетка 57. Драгачевског сабора трубача у Гучи остало је нешто више од месец дана. Данас се у Новом Саду одржава једно од предтакмичења за финале у Гучи. А пре неколико дана на међународном такмичењу у пољском граду Лобез прву награду освојио је трубачки оркестар Божидара Младеновића из Свилајнца.

Звуци трубе преплитали су се са таласима Балтичког мора. Српске мелодије привукле су пажњу гостију једног од највећих туристичких центара Пољске, али и Лобеза у коме је одржан међународни фестивал дувачких оркестара и биг бендова. Прво место припало је оркестру из Србије.

Фото: јутјуб

Божидар Младеновић, трубач каже да му је част да представља Драгачевски сабор онако како најбоље уме и сматра да је његов оркестар овог пута у Пољској оставио најбоље утиске.

На специфичан начин, више од деценије, Гуча и Лучани представљају се на данима пријатељског пољског града. Припремање традиционалних српских јела, свадбарског купуса и печења са ражња, уз звуке труба и фолклор било је права атракција за учеснике фестивала и
мештане Лобеза.

„Увек када презентујемо оно што ми у Србији, Лучанима и Гучи имамо наша деца носе и српску заставу и заставу Сабора трубача. Тако да сви знају због чега су Срби ту и због чега је добро доћи и у Србију, и у Лучане и у Гучу“, наглашава Весна Стамболић, председница Општине Лучани.

Посета делегације Лучана пољском граду била је и прилика за почетак сарадње предшколских установа и основних школа два града.

Градоначелник Лобеза Пиотр Ћвикла, истиче да је много тога урађено. Осим разговора о досадашњој сарадњи, разговарало се о привреди, економији и култури.

„Чак смо имали и прилику да заједно кувамо“ рекао нам је градоначелник Лобеза, најављујући долазак на предстојећи 57. Сабор трубача у Гучи.

Пријатељи и сарадници Лучана и Гуче из Пољске истичу да нестрпљиво чекају почетак августа.

Извор: РТС

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
18°
25°
Sun
25°
Mon
26°
Tue
26°
Wed