Атракција Поставка у музеју Николе Тесле Фото Танјуг/У. Пипер
Uncategorized

“ТЕСЛА ДАНИ“: Путовање кроз време са генијем

Овогодишњи "Тесла дани" у знаку јубилеја, 125 година од смрти великог проналазача. Улаз у музеј који носи име Николе Тесле 10. јула, биће бесплатан.

МАНИФЕСТАЦИЈА „Тесла дани“, која се одржава током овог месеца, протећи ће у знаку јубилеја – 125 година од доласка славног научника у Србију. Долазак Николе Тесле имао је велики утицај на електрификацију и индустријализацију Србије.

 Посебан дан је 10. јул, односно рођендан Николе Тесле, када ће посетиоци Електротехничког факултета прошетати виртуелним светом уз помоћ савремених технологија. Читаво то искуство моћи ће да забележе на фотографији, на којој ће се налазити и проналазач Тесла.

– Догађај ће пратити прича „Путевима Тесле кроз Србију“, о старим хидроелектранама, Теслином доласку у Београд пре 125 година, његовом пријатељству са Ђорђем Станојевићем – најавила је Мануела Граф, генерални менаџер Кластера путева културе. – Улаз у Музеј Николе Тесле биће бесплатан, а на Гардошу се одржава изложба о великом научнику.

„Тесла дани“ је део руте „Путевима Тесле кроз Европу“, која у Србији обухвата Музеј Николе Тесле, затим све оно што је научник видео и обишао када је 1892. године посетио Београд, Неготин као родни град Ђорђа Станојевића, и десет малих старих хидроелектрана „Електропривреде Србије“, које су као живи музеји.

На „Путевима Тесле“ је још и Музеј Јована Јовановића Змаја у Сремској Каменици, Теслиног омиљеног песника, затим манастир Шишатовац, одакле потиче Теслина љубав према голубовима, као и Завичајни комплекс Михајла Идворског Пупина, његовог савременика, пријатеља и донекле ривала.

Извор: Новости

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
21°
22°
Mon
22°
Tue
22°
Wed
21°
Thu