Кина Свет

СТРАТЕШКО ПАРТНЕРСТВО: Кинеска донација за Војску Србије (ФОТО)

Вредност донираних средства, која су изложена на полигону касарне и предата на употребу Војсци Србије, износи седам милиона јуана

Председник Србије Александар Вучић присуствовао је данас примопредаји кинеске донације Војсци Србије, у вредности од око 900.000 евра, у касарни “Народни херој Стевица Јовановић” у Панчеву. Председник Републике, који је и врховни командант, примио је прво рапорт и извршио смотру јединица, а затим је у пратњи министра одбране Зорана Ðорђевић и кинеског амбасадора Ли Манчанга присуствовао примопредаји.

Министар одбране и амбасадор Кине потписали су протокол о примопредаји те опреме.
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Донација се састоји од 16 гумених чамаца са ванбродским моторима, пет моторних санки, као и 10 преносиих уређаја за откривање експлозивних направа и средстава.

Гумени чамци намењени су за превоз људи, специјалног терета, десанте малих група људи и биће распоређени у речну флотилу и специјалну бригаду Војске Србије.

Printskrin: Tanjug

Председника је интересовало и да ли се на чамце може монтирати наоружање и какво на шта је начелник генерлаштаба рекао да може пушко митраљез, али и на питање шефа државе до којег калибра рекао не може од 12,7 већ до 7,62 милиметара.

Преносни детектори донирани Војсци Србије откривају 10 врста експлозива и 13 врста наркотика.

Иначе, чамци, санке и опрема за откривање експлозивних средстава биће коришћени у три мисије наше војске – за одбрану земље, у мултинационалним операцијама и за помоћ цивилном становништву приликом елементарних непогода.

Кина је више пута до сада пружила бесплатну војну помоћ систему одбране Србије.

Донирали су информатичко – биротехничку опрему у укупној вредности од око 1,5 милиона евра, на основу три протокола потписана раније.

Такође, та земља је ВС донирала и 20 санитетских моторних возила, а након катастрофалних поплава маја 2014, пружила је помоћ и опрему у вредности од око 355.000 евра.

Извор: Танјуг/Телеграф

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
13°
21°
Fri
23°
Sat
25°
Sun
24°
Mon