Политика

СРБИ, НИКАД НЕЋЕТЕ У ЕУ! Београду две моћне адресе поручиле да нас Брисел неће! Време је да се окренемо Русији и Кини?!

Двојица дипломата из, најблаже речено, супротних табора, у односу према Србији, говорила су готово исто о перспективама региона и Србије на путу ка ЕУ, а оне нису нимало ружичасте.

Аустријски дипломата, данас председник аустријске фондације „Маршалов план“, Волфганг Петрич (памтимо га као амбасадора Аустрије у Београду, посебног изасланика Европске уније за Космет и њеног главног преговарача у Рамбујеу и Паризу, као и Високог представника у БиХ) буквално нам је поручио следеће:

– Европска унија би требало да учини све да би пружила земљама овог региона подстицаје који ће их задовољити, пружити неку врсту предности док су у стању чекања. Али, једнако је важно да земље региона препознају стварност да ЕУ тренутно не може да преузме више чланова.

Стари српски пријатељ, и један од оних чија нас је умешност преговарања увела у НАТО бомбардовање, који ових дана долази у Београд где ће говорити о перспективама и изазовима балканских односа, потпуно отворено предочава истину да ЕУ у овом тренутку чак ни не размишља о проширењу.

Штавише, он јасно додаје: „У овом тренутку, она (ЕУ) мора да превазиђе вишеструку кризу и постигне договор о свом будућем правцу“.

Фото: Танјуг

И из табора наших осведочених пријатеља поручено нам је да се ћорава посла.

Поруку нам је послао нико други до Дмитриј Рогозин, Путинов изасланик на Вучићевој инаугурацији.

– Прво, где да вас приме када отуда сви беже? Код њих је тамо скандал. Енглези одлазе, а овамо вас убеђују да се иде у ЕУ. Њима се не свиђа, а желе да се вама свиђа. Не може тако. Нешто ту не ваља. Како се каже, бог ти дао оно што себи не желим – приметио је Рогозин, а затим поручио:

– Што се тиче услова ступања Србије у ЕУ, ви ћете морати да се одрекнете Косова. Ви то никад нећете урадити. Ниједан најпрозападнији Србин никад неће издати своју отаџбину. Може се договарати о економији, курсу, порезима, али то је већ питање издаје. А без одрицања од Косова, Србе неће примити у ЕУ – јасан је Рогозин.

Дакле, Петрич јасно, Рогозин још јасније! Нема уласка у ЕУ у догледно време, нема га под прихватљивим условима, ЕУ још увек не зна шта ће са собом оваква каква је!

 

Извор: Информер

 

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
16°
23°
Sat
24°
Sun
26°
Mon
25°
Tue