Регион

Социјалистима Едија Раме апсолутна већина на изборима у Албанији

Изборна комисија је саопштила да је на основу више од 95 одсто пребројаних гласова, владајућа Социјалистичка партија Едија Раме убедљиво победила на парламентарним изборима у Албанији, освојивши апсолутну већину у парламенту.

Изборна комисија је саопштила да су на основу више од 95 одсто пребројаних гласова, Рамини социјалисти освојили око 48 одсто гласова, односно 74 од 140 мандата у парламенту.

Опозициона Демократска партија Љуљзима Баше освојила је 29 одсто гласова и имаће 43 посланика.

На трећем месту са 19 мандата је Социјалистички покрет за интеграцију (ЛСИ), досадашњи коалициони партнер Раминих социјалиста.

Излазност на парламентарним изборима у Албанији била је свега 46,6 одсто, седам одсто нижа него на претходним изборима 2013. године.

Одржавање слободних и фер избора био је кључан услов за покретање приступних преговора с Европском унијом.

Земља с 2,9 милиона становника чланица је НАТО-а од 2009. године, а од 2014. године има статус кандидата за чланство у ЕУ.

Међународни посматрачи који су надгледали изборе оценили су да су кампања и избори протекли углавном мирно, али и навели да континуирана политичка борба власти и опозиције има негативан утицај на демократију у Албанији.

Парламентарни избори у Албанији

 

Амбасада САД у Тирани саопштила је да инциденти „нису били толико раширени да би утицали на резултате избора“.

Висока представница ЕУ за спољну политику Федерика Могерини и европски комесар за проширење Јоханес Хан апеловали су на нову владу да настави с реформама.

Након што је албанска опозиција више месеци бојкотовала рад државних институција, Рамини социјалисти пристали су у мају да опозициона Демократска партија добије већу улогу у надгледању избора, а две странке су обећале да ће сарађивати у процесу приступања земље Европској унији.

Рама је рекао да ће његова нова влада напорно радити на реформама, односно на искорењивању корупције, борби против трговине дрогом, убрзању економског развоја, повећању плата и смањењу незапослености.

Извор: Бета

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
16°
23°
Sat
24°
Sun
26°
Mon
25°
Tue