Аналитика Европа Русија

Русија исмејала нови британски носач авиона

Руска војска је највећи брод британске ратне морнарице оценила као ,,згодну мету" само што је поринут у море.

Тек што је недавно уз помпу поринут у море, највећи брод британске ратне морнарице именован ,,Краљица Елизабета II“ нашао се на удару подсмешљивих руских коментара. Тако је портпарол руског министарства одбране Игор Конашенков овај 280 метара дугачки носач авиона данас окарактерисао као ,,погодну мету“ за руске снаге. Британско министарство одбране оценило је овај коментар као ,,арогантан“.

Носач авиона Краљица Елизабета II представља резултат британског војног програма за производњу два носача авиона укупне вредности од око 6 милијарди фунти и способан је да прелази око 800 километара дневно док носи 36 најсавременијих ,,невидљивих“ авиона пете генерације типа F-35. Британска ратна морнарица намерава да ово пловило након потребних испитивања упути у воде Северног мора, а британски експерти већ су раније изјавили како очекују да ће Русија ,,са завишћу посматрати“ ово пловило.

Британски носач авиона ,,Краљица Елизабета Друга“ – Извор:РТС

Британска ратна морнарица иначе се налази у дубокој кризи већ неколико година уназад. Узастопна смањења буџета довела су до драматичног пада оперативних пловила и летелица, као и до значајног смањења људства, до тачке у којој ова некада глобално доминантна сила једва успева да патролира сопственим територијалним водама, а камоли светским океанима.

У време Другог светског рата британска ратна морнарица је и даље била веома снажна, па је тако са релативном лакоћом могла да издвоји око 900 пловила свих врста за искрцавање савезничких снага у Нормандији јуна 1944. У време Фокландског рата Британија је окупила 115 пловила међу којим су била 2 носача млазних авиона и 23 фрегате и разарача. У овом тренутку међутим, британска ратна морнарица уопште не поседује млазне авионе јер су чувени херијери повучени из употребе 2010, а авиони F-35 још увек нису спремни за борбена дејства. Поред тога, британска ратна морнарица данас поседује свега 77 пловила у тоталу. Од тога је око половине ових пловила на поправкама или обуци посаде, а свега 6 разарача, 13 фрегата и 11 нуклеарних подморница представљају права борбена пловила. То значи да Велика Британија, некад чувена поморска сила, данас располаже са свега тридесетак борбених пловила. И људство је проблем. Британска ратна морнарица је 2000. поседовала 39000 морнара, а данас је тај број смањен на тридесетак хиљада.

Све ово указује да, упркос помпезним најавама, носач авиона попут ,,Краљице Елизабете“ неће допринети озбиљнијем оснажењу британске поморске моћи. Бродови попут овог захтевају читав низ других пловила као пратњу како би ефикасно могли да обављају задатке, а нарочито у кризним подручјима у којим су присутне противничке ратне морнарице. Британска ратна морнарица једноставно је премала за превелик брод какав је Краљица Елизабета II.

Извор: Говори Србија

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
16°
23°
Sat
24°
Sun
26°
Mon
25°
Tue