Занимљивости

Сазнајте тајну због које грађевине старих Римљана опстају миленијумима

Грађевине из периода Старог Рима опастају широм света дуже од 1.500 година иако су изложене најразличитијим временским условима и спољним утицајима, пише Гардијан. Научници су коначно успели да октију у чему је тајна њихове снаге и издржљивости.

Римске грађевине прављене су од бетона који је био мешавина вулканском пепела, калцијум-оксида, морске воде и вулканског камења. У поређењу са модерним бетоном, овај антички је постајао јачи што је време више пролазило па су грађевине остале на свом месту и после читавог миленијума.

Научници кажу да је тајна римског бетона у морској води која реагује са вулканским матаријалом у цементу и ствара једињења нових минерала који ојачавају бетон.

“Они су уложили огромну количину рада да би развили ово. Били су веома, веома интелигентни људи”, рекла је Мари Џексон, геолог на Универзитету Јута и коаутор студије о римским грађевинама.

Она тврди да су Римљани били свесни врлина свог бетона, а Плиније је писао да су њихове грађевине отпорне на таласе и из дана у дан снажније. Поред тога промене у саставу минерала, које су се временом дешавале у римском бетону, доводиле су до тога да пукотине не могу да се шире кроз материја.

С друге стране, модерни бетон не може да се мења пошто се једном стврдне, што значи да свака реакција унутар материјала може да изазове штету.

Ово откриће отвара потпуно нове перспективе у прављењу бетона. Оно што сматрамо корозивним процесима заправо може да има екстремно корисне ефекте, рекла је Џексон.

Извор: Н1

Оставите коментар