Регион

ПРОПАСТ ХРВАТСКЕ: од уласка у ЕУ, Хрвати масовно одлазе из своје земље

Хрватску је према подацима за 2016. напустило готово 36.500 људи, али је та цифра много већа, пише портал Индекс.

Загребачкип портал наводи да се Хрвати у највећем броју исељавају у Немачку, где је од 2013. отишло чак 180.000 хрватских држављана. Према писању тог медија, Државни завод за статистику прикупља податке од МУП-а, који региструје само оне који су пре селидбе у иностранство ођавили пребивалиште у Хрватској. Тако се стваран број исељених из Хрватске не зна, међутим евидентно је да је та бројка далеко већа од оне коју представља ДЗС.

Прошле године, само у Немачку се одселило 54.245 особа из Хрватске, док је 2014. у Немачку отишло 57.006 Хрвата. Према подацима Савезног завода за статистику у Висбадену, у Немачку је од 2013. до данас одселило 180.000 хрватских држављана. Осим Немачке, Хрвати масовно одлазе у Ирску, Аустрију, Италију и остале земље. У Државном заводу за статистику Индексу су рекли да су ово само први резултати за 2016., док ће потпуни резултати бити објављени 21. јула.

Хрватска није једина балканска земља коју је услед уласка у ЕУ погодила депопулациона криза. Иста искуства имају и Румунија и Бугарска које су након пријема у ЕУ изгубиле милионе становника услед пресељења у богатије чланице Уније. Међутим, обе ове земље су имале доста више становника од Хрватске, па су некако могле да ублаже негативне ефекте депопулације.

Извор: Говори Србија

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
23°
22°
Tue
22°
Wed
22°
Thu
20°
Fri