Илустрација: freeimages.com
Uncategorized

Почео четврти Шекспир фестивал

ЧОРТАНОВЦИ - Представом "Перикле" у режији Никите Миливојевића синоћ је у Вили Станковић, у Чортановцима, почео четврти "Шекспир фестивал".

Фестивал је отворио директор „Шекспир фестивала“ у Јорку и члан Европске мреже Шекспир фестивала Филип Пар, који је изразио задовољство што је у Чортановцима, али и рекао да је љубоморан због Виле Станковић, простора у коме свака представа може да изгледа фантастично.

Илустрација: freeimages.com

Он је указао на значај Шекспирових дела и на важност „Шекспир фестивала“.

Пар је режирао представу „Хенри В“ коју ће трупа „Парабола“ из Лондона извести сутра у Вили Станковић, док дан касније трупа из Хонг Конга гостује са „Макбетом“ у режији Танг Шу Винга.

Оснивач „Шекспир фестивала“ у Чортановцима Никита Миливојевић изразио је задовољство што је гледалиште вечерас било пуно.

„Шекспир је чаробна реч, магична, универзална реч коју знају и они који не познају позориште. У сваком времену Шекспир проналази свој израз, у његовим делима чујемо оно што припада и нашем времену. Зато не чуди што је Виктор Иго рекао да је Шекспир после Бога највише створио“, рекао је Миливојевић Танјугу након отварања.

У пратећем програму 3. и 4. јула у Културном центру Новог Сада биће приказани филмови Акире Куросаве „Крвави престо“ (1957), настао по мотивима „Макбета“, и „Ран“ (1985) према „Краљу Лиру“.

Миливојевић, управник Архива Југословенске кинотеке Александар Ердељановић и проф. др Живко Поповић говориће пре пројекција филмова о Акири Куросави, који је на западу прозван „Шекспиром модерног филма“, у чијем стваралаштву је Шекспир имао веома значајно место.

До 2. јула публика ће имати прилику да погледа и комад „Хенри V“ трупе „Парабола“ из Лондона и „Макбет“ Танг Шу Винг Театар Студија из Хонг Конга.

„Шекспир фестивал“ иницирао је редитељ Никита Миливојевић након премијере своје представе „Хенри VI“ у Глоб театру у мају 2012. године.

Поред велике љубави према Шекспиру, Миливојевић је био вођен жељом да се Вила „Станковић“, изузетан простор затворен за јавност, учини атрактивним културно-туристичким местом.

„У свом писму које је упутио Шекспир фестивалу пошле године, Питер Брук, један од највећих редитеља 20. века, између осталог, рекао је: „Шекспир је феномен, као Сунце и Месец, његове драме говоре директно људима свих раса и нивоа, у сваком тренутку светске историје. Уверен да нам је Шекспир увек потребан, није му било тешко да упути неколико речи подршке једном малом, непознатом фестивалу, који се бори да опстане уз Шекспира“, каже Миливојевић.

За само три године постојања, „Шекспир фестивал“ је био домаћин позоришним трупама из Индије, Велике Британије, Португала, Финске, Грчке, Ирана, Македоније, САД, Словеније, Белорусије…

Извор: РТС

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
21°
22°
Mon
22°
Tue
22°
Wed
21°
Thu