Кина

Почело јунско заседање Светског економског форума у Кини

Кинески премијер Ли Кећанг је првог дана јунског заседања Светског економског форума у Кини рекао да је званични Пекинг у стању да достигне циљани раст у овој години и да држи под контролом системске ризике упркос изазовима.

„Кинеска економија остаје стабилна, јер је домаћа тражња постала кључни стуб друге највеће светске економије“, рекао је Ли Кећанг у обраћању званичницима и пословним лидерима на Светском економском форуму у Кини (WЕF) кинеском граду Даљену, преноси агенција Ројтерс.

Кинеска економија је у другом кварталу задржала стабилан раст из првог тромесечја и побољшала је замајац, рекао је Ли и додао да су у потпуности у стању да достигну кључне економске циљеве зацртане за ову годину.

Како додаје, Кина је тренутно суочена са многим потешкоћама и изазовима, „али је у потпуности спремна за њих“.

Званични Пекинг за ову годину циља раст од око 6,5 одсто, након што је прошле године порасла за 6,7 одсто, што је био најспорији привредни раст Кине за 26 година.

„Кина је предузела кораке како би идентификовала и решила финансијске ризике, које углавном држи под контролом“, истакао је Ли.

Међу тим ризицима су, како наводи Ројтерс, висок ниво дуга, због чега је бонитетна агенција „Мудис“ недавно снизила кредитни рејтинг Кине.

Кинески премијер је рекао и да је ниво адекватности капитала и провизија за лоше кредите у кинеским банкама на релативно високом нивоу.

„Заиста постоје извесни ризици у финансијском сектору, али ми смо потпуно у стању да спречимо различите ризике“, изјавио је Ли.

Такође је навео да ће званични Пекинг олакшати стране инвестиције ублажавањем ограничења у вези са власничким уделом страних компанија у кинеским предузећима.

 

Извор: Танјуг

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
16°
23°
Sat
24°
Sun
26°
Mon
25°
Tue