Србија

Почело суђење за злоупотребе у „Колубари“

Суђење бившем директору Рударског басена "Колубара" Драгану Томићу и још 27 руководилаца тог предузећа и власника приватних фирми, оптужених да су злоупотребама оштетили "Колубару" за најмање 1,1 милијарду динара, почело је у Специјалном суду у Београду.

На почетку суђења заменик тужиоца прочитао је обимну оптужницу којом се оптужени терете за кривична дела злоупотреба службеног положаја и злоупотреба одговорног лица.

Томић се терети да је са другим руководиоцима „Колубаре“ од 2007. до 2009. године прибавио већем броју привредних прдузећа имовинску корист од, како се наводи у оптужници, најмање 1,1 милијарду динара на штету тог предузећа.

Оптужени су се на припремном рочишту, које је у више термина трајало од јануара до маја, кратко изјаснили о кривици, одбацујући наводе оптужнице.

Поред Томића, оптужницом терети и 11 руководилаца „Колубаре“ и њених зависних предузећа – Владан Јовичић, Радисав Ранковић, Радосав Милић, Владан Радовановић, Милутин Бобић, Света Миљковић, Милан Петровић, Живојин Јовановић, Светолик Симић, Славољуб Павловић и Душко Обрадовић.

Зграда Специјалног суда у Београду. Фото: РТС

Оптужено је и 16 одговорних лица, власника-директора приватних предузећа и радњи које су „Колубари“ давале у закуп своју механизацију – Витомир Димитријевић, Радосав Саватијевић звани Кене, Дејан Живојиновић, Ненад Живојиновић, Радован Цветић, Горан Маројевић, Вера Трифуновић, Дејан Димитријевић, Лазар Лакета, Зоран Ристивојевић, Милорад Војиновић, Драган Ивановић, Дејан Живковић, Дејан Радосављевић, Радош Милосављевић и Зоран Јанковић.

Оптужени су за злоупотребе у вези са закупом механизације више приватних предузећа за потребе Рударског басена „Колубара“ од јуна 2006. године до децембра 2007. године.

Терете се да су изнајмљивањем машина приватних предузећа и радњи, за чијим радом није постојала потреба, без спроведеног поступка јавне набавке услуга и плаћања фактура на којима је исказан увећан број часова рада машина на штету „Колубаре“, приватним предузећима прибавили имовинску корист.

Драган Томић, кадар Демократске странке Србије, у притвору је провео годину дана од хапшења 3. октобра 2011. године, до наредне године.

У другом случају који се водио пред Вишим судом у Београду, Драган Томић и још неколицина оптужених правоснажно су ослобођени оптужби за оштећење „Колубаре“.

 

Извор: Танјуг

 

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
16°
23°
Sat
24°
Sun
26°
Mon
25°
Tue