Друштво

ОПАСНОСТ СА ПИЈАЦЕ Пазите где купујете јестиве гљиве, међу њима могу да се нађу и СМРТОНОСНЕ ДВОЈНИЦЕ

Смене сунца и кише погодовале су расту гљива, а то аутоматски значи и повећање ризика од тровања јер јестиве гљиве, али и њихове отровне "двојнице" лако налазе пут до купаца – чак и на пијаци!
Gljive razlika izmedju rujnice i brezovke
Фото: Блиц

У сезони „шумског меса“ ваљевско Гљиварско друштво је увек на опрезу, пошто нема године а да се не забележе бар појединачни случајеви тровања. Његов председник Драгић Томић „дежура“ на градској пијаци где се продају зеке, бисерке и лисичарке, како међу њих не би „залутале“ изузетно опасне „двојнице“ ових врста гљива.

– Бисерке су веома ризичне јер се лако могу заменити са врло отровним пантеровком. Зеке су такође ризичне, има их преко 400 врста јестивих и отровних, па их и највећи стручњаци тешко детерминишу. Карактеристично за зеке је да им боја шешира често варира, а када питам продавце како их препознају добијам одговор „по боји шешира“, иако је у томе највећа замка – прича Томић.

Gljive razlike između biserke i panterovke
Фото: Блиц

 

По извештају инфектологије ваљевске болнице, већ је забележено једно, срећом лакше тровање старијег Ваљевца који је убрао отровну, мислећи да је јестива гљива.

Прошлог јуна, међутим, заводницама се отровала четворочлана породица у селу Попучке, мислећи да бере а касније и да конзумира јестиве лисичарке.

Пре четири године забележено је 15 случајева тровања за само месец дана, а најдрастичније је било лета 2009. године, када се 25 берача отровало, а од последица су умрле две жене и један мушкарац из околине Ваљева који су јели зелене пупавке мислећи да су јестиве зеке.

– Највећи проблем је што људи по селима нису едуковани и што се често руководе тиме да сваке године печурке беру на једном месту. То је, међутим, заблуда јер једне сезоне ту гљиве могу бити јестиве, а већ следеће отровне. Препознавање је посебна врста проблема јер многе јестиве гљиве имају своје „двојнице“ међу отровницама, које су готово истоветне. На тај начин и долази до највећег броја тровања – објашњава председник Гљиварског друштва.

Gljive razlika između suncanice i haringace
Фото: Блиц

Томић додаје да берачи и продавци посебно морају да обрате пажњу на зелену пупавку, која расте на свим местима а смртоносна количина ове „убице“ међу гљивама је тек 20 грама.

Разлике које живот значе између јестивих и отровних гљива „двојника“.

Извор: Блиц

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
16°
23°
Sat
24°
Sun
26°
Mon
25°
Tue