Милан Недић
Друштво

Одложен наставак поступка за рехабилитацију Недића

У Вишем суду у Београду данас је на неодређено одложен наставак процеса по захтеву за рехабилитацију српског премијера за време окупације у Другом светском рату.
Милан Недић

БЕОГРАД – У Вишем суду у Београду данас је на неодређено одложен наставак процеса по захтеву за рехабилитацију српског премијера за време окупације у Другом светском рату Милана Недића јер се списи предмета налазе у Апелационом суду по жалби јеврејских општина.

Наставак поступка биће накнадно заказан, након што се одлучи по жалби а списи се врате Вишем суду.

Виши суд је зимус одбио учешће јеврејских општина у поступку као противника рехабилитације, јер је по Закону о рехабилитацији ово једностраначки поступак у којем нема две стране – и нема спора, већ се уврђује да ли су неком из идеолошких разлога одузета имовинска и грађанска права.

На то решење јеврејске општине су се жалиле.

Недићеви потомци затражили су захтевом за рехабилитацију од суда да поништи Уредбу Владе ФНРЈ којом је Милан Недић проглашен за народног непријатеља и на основу које су му одузета грађанска и имовинска права, односно да га рехабилитује.

Милан Недић никада није био осуђен, нити је против њега подигнута оптужница. Наводно је у притвору извршио самоубиство, а никада није објављено где је сахрањен.

Контроверзни поступак по захтеву за рехабилитацију изазвао је негодовања и поделе у јавности, будући да један део грађана сматра да је Недић злочинац и да је недопустиво да се колаборационистички премијер рехабилитује, док други део истиче да он није својевољно дошао на ту функцију, те да је исту користио да спашава српски народ од ратних страдања.

Извор: Танјуг

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
27°
28°
Fri
29°
Sat
31°
Sun
32°
Mon