Хроника

НОВОСАЂАНИН ЗА КОГА ЈЕ ЧУО ЦЕО СВЕТ „Југом“ прешао преко лука моста, два пута побегао из затвора, али сада је ДОЛИЈАО

Новосађанин Борис Радовановић, познатији као Гинис, изручен је Србији из Грчке 23. јуна након скоро осам година бекства и послат је у затвор у Сремској Митровици, где га чекају две деценије робије, потврђено је "Блицу" у Министарству правде.
Фото : Блиц

Истог дана по изручењу почео је да служи двадесетогодишњу казну затвора у Казнено-повправном заводу у Сремској Митровици због разбојништава за која је у одсуству осуђен пред новосадским судом.

Гинис је побегао из затвора док је био у притвору због крађа још 2009. године и тада му се изгубио сваки траг. Лисице на руке стављене су му 22. децембра у Солуну, а Србија је одмах у јануару поднела молбу за његово изручење.

Радовановићу је, док је био притвореник, суд дозволио да буде одведен у приватну зубарску ординацију у Улици Августа Цесареца у Новом Саду, што је он искористио за спектакуларни бег од чувара.

Док је излазио из „марице“ са лисицама на рукама одгурнуо је једног чувара и потрчао десетак метара даље где га је чекао саучесник на мотоциклу. На мотору су брзо нестали, а чувари на њих нису пуцали, јер је на улици било људи.

Тада је за човеком који је надимак добио зато што је ушао у „Гинисову књигу рекорда“ расписана потреница, а потрага је била безуспешна. Гинис је наводно био толико смео да је оперативцима који су га тражили слао разгледнице из места у којима је био.

Фото: Д. Дозет / Борис Радовановић Гинис

По објављивању вести да је ухапшен у Грчкој, Гинис се чак јавио писмом новосадском „Дневнику“, написавши „нисам цвеће, али нисам ни смеће, од кривичне одговорности бежао нисам“.

Он је тада написао да је осуђен због туђ пропуста и сопственог талента.

– Да ме погрешно не схватите, не кажем да нисам крив… али толико, не! У животу постоји чињенично стање: што? зашто? и остало, за све постоји разлог. Ја моју душу мајци предајем, ником другом. Умрла је у мукама патећи за мном. Ја сам крив! Дужан сам јој! О, мора дугова. Цео прогон и тако велика казна се заснива због бекства – написао је Гинис, додајући да није Ван Дам и оспоравајући тврдње да је сам онеспособио двојицу чувара који имају по 110 килограма тежине.

То, међутим, није било прво Гинисово бекство, али ни његово прво јављање новинарима док га полицајци траже.

Он је 2007. године побегао из затвора у новосадском насељу Клиса да би видео мајку која је имала операцију. Тада се иза решетака налазио већ две и по године и било му је остало још четири и по месеца до изласка на слободу, али се ипак одлучио да побегне.

„Са слободе“ јавио се медијима и испричао зашто је и како побегао.

– Побегао сам једноставно, „напамет“ и господски ишетао с друге стране зида. Нико ми ни споља ни изнутра није помогао. Било је заиста спектакуларно, али не могу да откријем рецепт – рекао је тада Гинис, наводећи да је побегао јер један од наџорника из затвора није желео да одобри његову посету мајци.

„Југом“ преко лука старог Железничког моста

Радовановић је током деведесетих година био један од најпознатијих Новосађана и то управо због свог надимка. Он је 1996. године ушао у „Гинисову књигу рекорда“ када је преко лука старог Жежељевог моста прво превезао мотоцикл „сузуки“, а касније и „југића“. Имао је жељу да исто учини и са камионом, али га је у томе спречила полиција.

Ипак, овај авантуриста који је раније сам казао да је имао жељу да буде каскадер и снима филмове иза себе има и озбиљан криминални досије. Осуђиван је због тешких крађа на девет година робије, а теретио се за још 30 крађа.

Извор: Блиц

Оставите коментар