Фото: РТС
Друштво

Нова главна аутобуска станица у Београду за две године

Уговор за заједничку изградњу нове аутобуске станице у блоку 42 потписан је између Града Београда и предузећа "Београдске аутобуске станице". Градоначелник Београда Синиша Мали је рекао да ће нова станица почети са радом за две године.
Фото: РТС

Изградња станице почиње крајем године, а инвестиција је вредна 25 милиона евра које ће финансирати предузеће „Београдска аутобуска станица“ док ће Град обезбедити земљиште.

Мали је истакао да је ово један од најзначајнијих пројеката који ће потпуно растеретити центар града од теретног саобраћаја, јер тренутно 1.200 аутобуса пролази кроз центар.

„Радови крећу до краја године и трајаће 18 месеци, две године од данас Београд ће имати нову станицу“, рекао је Мали.

Додао је да ће два најважнија инфраструктурна пројекта, железничка станица „Прокоп“ и нова аутобуска станица бити стављени у функцију.

Аутобуска станица имаће око 13.000 квадрата, а ово ће бити јединствена станица у Европи јер ће обухватити међуградски, међумесни, туристички и међународни саобраћај.

Мали је рекао да ће се нова станица уклопити у ширу слику тог дела Новог Београда.

„Блок 42 постаје нови центар Новог Београда, имате железничку станицу ‘Нови Београд’ која ће се реконструисати што ће радити ‘Железнице Србије’, са друге стране у том делу ће постојати и нови комерцијални садржаји, нова кула, нови тржни центар. С обзиром на то да је близу Мосту на Ади и ауто-пут ту се ствара нови саобраћајни чвор и ми растерећујемо центар“, навео је Мали.

Фото: РТС

Градоначелник је рекао да станици „Прокоп“ недостаје станична зграда чија ће изградња почети на плочи прокопа.

„Прокоп као станица функционише. Постојећа железничка станица је направљена још 1884. године и она нам је услов за другу фазу пројекта ‘Београд на води’ и обавеза је да се пруга која пролази ту измести до краја 2019. а ми ћемо крајем следеће године кренути да измештамо“, објаснио је Мали.

Рекао је да ће намена зграде железничке станице да се одреди у договору са грађанима, као и да то може бити место за галерију, изложбени простор или нешто слично.

 

Извор: РТС

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
21°
20°
Thu
20°
Fri
22°
Sat
25°
Sun