Бранислав Недимовић у Сремској Митровици
Економија

Недимовић: Мере за продају робе на самим газдинствима

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић најавио је да ће министарство својим мерама подржати произвођаче који желе да своје производе продају на лицу места, на пољопривредном газдинству.

„Желимо да створимо такве законске предуслове где произвођачи могу своје производе да продају на лицу места, наравно поштујући критеријуме безбедности хране“, рекао је Бранислав Недимовић који је у суботу отворио први фестивал вина и хране „Вински парк“ у Сремској Митровици.

Министар пољопривреде је рекао да смо имали ситуацију, да уколико неко жели да се бави прерадом и то прода, морао је да задовољи критеријуме као да је реч о најразвијеним компанијама на свету, саопштено је из министарства.

Недимовић је најавио да ће у наредних неколико месеци министраство направити концепт да свако домаћинство, свако газдинство може да се региструје и изнесе своје производе, било да је реч о сиру, прерађевинама од меса, вину или другим производима.

„То је један од начина на које се развија свако место у Србији и свако село. На тај начин не праве се велики трошкови транспортујући робу“, објаснио је Недимовић.

„Ми ћемо дати новац из буџета Републике Србије, 50 одсто за опрему која им је неопходна да би се бавили тим послом, како за оне који се баве прерадом млека, прерадом меса или прерадом грожђа. За девастирана подручја издвајаће се и више новца, 65 одсто повраћаја“, истакао је министар.

Министар је казао да ће држава помоћи винарима, којима су потребне винске собе, јер су то места где се свуда у свету прода највећа количина вина, да те просторе адаптирају како би могли да праве и на лицу места продају робу са минималним трошковима, правећи додатну вредност на финалном производу.

Фестивал „Вински Парк – Сремска Митровица 2017“, окупио је велики број посетилаца који су имали прилику да дегустирају више од 150 врхунских вина из 30 српских винарија. Манифестација је имала за циљ, како промоцију винскекултуре, тако и гастрономску понуду Срема.

Извор: РТС

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
21°
22°
Mon
22°
Tue
22°
Wed
21°
Thu