Србија

На данашњи дан пре 16 година Влада у служби Запада изручила Милошевића у Хаг

На Видовдан 2001. године, Влада у служби Запада на челу са канцеларом Зораном Ђинђићем, под велом тајне и без знања српске јавности, киднапује и изручује Слободана Милошевића савременој инквизицији тзв. трибуналу у Хагу.

Председник Милошевић је ухапшен 1. априла 2001. године, после дводневног одбијања да се одазове судском позиву, због наводне  злоупотребе службеног положаја, када му је одређен једномесечни притвор, који је потом продужен за још два месеца.

Западни режим на челу са канцеларом Зораном Ђинђићем у фебруару 2001. године почиње припреме за хапшење председника Милошевића, када је на велика врата дочекан терориста и злочинац Хавијер Солана. Канцелар Ђинђић му је организовао величанствени дочек док је народ на улицама Београда протествовао и слао јасну поруку да се убица ухапси.

Поводом обележавања две године НАТО агресије, 24. марта 2001. године центар Београда је био препун људи, а медији преносе да је неколико стотина грађана присуствовало том догађају. Тог дана учесници митинга су пешице кренули ка вили „Мир“, како би дали подршку Милошевићу. Његово хапшење увелико се најављује. Народ формира „народне страже“, које су својим присуством браниле првенствено Устав, па тек затим председника Милошевића од незаконитог хапшења.

Власт шаље комбиновани одред полиције и криминалце да се физички обрачунавају са грађанима који су испред виле „Мир“ давали подршку Слободану Милошевићу.

Фото: Пеђа Милосављевић

До тачке усијања дошло је пресудне вечери 31. марта 2001. године. Полиција је све агресивније нападала голоруке грађане окупљене испред виле. Група криминалаца у цивилу са аутоматским пушкама и чарапама на главама покушава упад у вилу, са циљем да ликвидирају председника Милошевића. Крећу преговори, на сцену ступа Чедомир Јовановић који председнику Милошевић даје „гаранцију“ оверену потписима три главна званичника Србије, да неће бити испоручен Хагу и да неће бити прекршен тадашњи Устав. У циљу спречавања потенцијалног крвопролића Милошевић се предаје и бива спроведен у Централни затвор 1. априла 2001. године.

Дана 28. јуна 2001. године, на Видовдан, мало пре 19 часова, у комбију праћеним само једним мерцедесом, председник Милошевић је из Централног затвора пребачен на Бањицу, где су га чекала три хеликоптера, али и Кевин Куртис из Хашког трибунала. Био је ту и нови министар унутрашњих послова Душан Михајловић, који је желео да зна колико ће времена требати да се Милошевић одмах пошаље ван земље.

Председник Милошевић је изашао из комбија и са подсмехом рекао: „Свака вам част. Можете да платите ове људе“, показујући на затворске чуваре.

На путу до хеликоптера председник Милошевић застаје и поставља питање издајницима: „Знате ли да је данас Видовдан, Срби?“ Потом је на енглеском питао Куртиса: „Шта радиш овако, у слободно време, кад не хапсиш невине људе попут мене?“

Фото: Wikipedia/szerb TV

Председник Слободан Милошевић убијен је тровањем 11. марта 2006. године. у притворској јединици у Схевенингену.

А Срби су, огрешивши се о Видовдан 2001. изручењем човека који је обновио српску националну идеју, сваки наредни Видовдан дочекивали све срамније.

Извор: Говори Србија

 

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
16°
23°
Sat
24°
Sun
26°
Mon
25°
Tue