Политика Србија

Мировић: Референдум решење о промени имена Зрењанина

Председник Покрајинске владе Игор Мировић казао је да је промена имена града Зрењанина ствар локалне самоуправе и понајвише ствар о којој треба да се изјасне грађани тог града, али и да је "његово срце на страни имена Петровград".

МИЛИЦА ЗАВЕТНИЦА ПОГОДИЛА ПРАВО У МЕТУ: Ево шта је рекла на Вучићево излагање о КиМ

Председник Покрајинске владе Игор Мировић казао је да је промена имена града Зрењанина ствар локалне самоуправе и понајвише ствар о којој треба да се изјасне грађани тог града, али и да је „његово срце на страни имена Петровград“.

 Гостујући на Радио-телевизији Војводине, Мировић је оценио да би најправедније било уколико би се Зрењанинци путем референдума изјаснили какво име убудуће желе да носи њихов град, мада је процедуром предвиђено да, уз промену Закона о територијалној организацији и уз Одлуку Скупштине града, име града може бити промењено и без организовања референдума.

(ВИДЕО) НОВИ СНИМАК БРУТАЛНОГ ИЖИВЉАВАЊА: Ђурића наоружани специјалци вукли на коленима по улици!

„Не желим да намећем личне ставове, али један део људи мисли да би променом имена неко ударио на део антифашистичке традиције, што је, најблаже речено, неозбиљно“, истако је Мировић.

Он у иницијативи Удружења „Петровград“ о промени имена града не види ревизију историје јер, како наводи, сви Зрењанинци имају поштовање према онима који су у току нардноослобидалачке борбе пружали отпор окупатору, без обзира да ли су припадали партизанском покрету или покрету Југословенске војске у отаџбини, а такав је био и Жарко Зрењанин.

„Могло би се говорити о ревизионизму уколико би неко склонио имена улица и школа које се зову по Жарку Зрењанину, а ја сам сигуран да ће у будућности постојати институције и улице са именом Зрењанина, како у самом Зрењанину, тако и у Банату и Новом Саду“, навео је председник Покрајинске владе.

(ВИДЕО) У КОШУЉИ ГА ДОВУКЛИ ДО ПРЕЛАЗА, ПА ПРОТЕРАЛИ: Брутално се иживљавали, па ОВАКО изручили Марка Ђурића на Мердаре!

Говорећи о постојаности аргумената за промену имена града, Мировић је казао да део Зрењанинаца жели да врати име Петровград том граду јер желе да се врате традицији и коренима, те да су у тој опцији имали два назива, односно Бечкерек или Петровград.

„Таква иницијатива је легитимна, није увредљива ни према коме, има карактер обележавања историјских личности кроз давање имена Петровград, а краљ Петар Први Карађорђевић је можда и најзначајниији човек наше националне историје“, истакао је Мировић.

(ФОТО) ИДЕНТИФИКОВАН ВОЂА ОТМИЦЕ МАРКА ЂУРИЋА: Ево ко стоји иза акције бруталног хапшења!

Он је додао и да му је нејасно откуда се створила велика негативна енергија уперена против те иницијативе, осим уколико је не повеже са „негативном енергијом која долази против готово сваког предлога који актуелна власт у Србији изнесе“.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Данкан: Асанж је мали црв, Асанж: Боље црв него змија

Акција „заробити истину“: Хрвати би да отму од Србије доказе о злочинама усташа

Тачи: Одлука Српске листе доказује да је све било провокација Београда

ЧЕПУРИН СВЕ ОБЈАСНИО У ТРИ РЕЧЕНИЦЕ: Бахата Приштина, сагласност западних покровитеља и НЕСПОСОБНИ БРИСЕЛ!

НАПИСАО ЈЕ ПОРУКУ, ПА СИНОЋ ПУЦАО У АНУ И ОСТАВИО ЈЕ У ЛОКВИ КРВИ: Ја сам је убио! Борко… Али судбина је хтела другачије и тад је наишла комшиница Милица!

Огласио се марко Ђурић први пут након хапшења – ево шта је рекао..

Извор: Новости

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
17°
25°
Tue
24°
Wed
19°
Thu
16°
Fri