Фото: О. Бунић / РАС Србија
Свет Србија

Мађарска ПУСТИЛА СТРУЈУ кроз ограду на граници са Србијом

Мађарска влада објавила је да је наложила пробно пуштање у рад нове „паметне” ограде на граници са Србијом. То значи да је кроз ограду пуштена струја, а како објашњавају званичници – реч је о електричној енергији мале волтаже, 900 волти, која не може озбиљније да повреди, већ је циљ да полицијским центрима пријави сваки контакт са оградом и покушај нарушавања граничне линије.
Фото: О. Бунић / РАС Србија

Ограда која представља други ред обезбеђења против илегалног уласка из Србије према Мађарској почела је да се гради почетком године, а завршена је у мају. По најави подизања ове ограде, она је одмах названа „паметном” јер осим што је опремљена жилет-жицом, уз њу су постављене и термовизијске камере, уређаји за ноћно осматрање, бележи сваки покушај нелегалног проласка и очекује се да смањи број припадника полиције и војске који патролирају дуж 175 километара границе са Србијом, наводи портал Политика.

Мађарска полиција саопштила је да је протекле седмице ухватила 166 миграната у покушају илегалног преласка границе, од чега већину на делу према Србији.

 

Стефановић: Не постоји жица која ће да заустави мигранте

 

Министар полиције Небојша Стефановић изјавио је да у Србији тренутно има мање од 6.000 миграната и да појединачна решења неких земаља, попут Мађарске, не решавају проблем већ га продубљују.

Небојша Стефановић (Фото Танјуг)
Коментаришући то што су Мађари подигли жицу и пустили струју на својој граници, министар је рекао да не постоји баријера која ће зауставити мигранте, те да они сада проналазе алтернативне правце.
„Не постоје жице које ће људе зауставити, они налазе начин да прођу. То не представља решење, већ ствара проблем читавој Европи. Не постоји решење за једну земљу, већ треба наћи решење које ћемо применити све”, рекао је министар гостујући на телевизији Пинк.
Стефановић је појаснио да тренутно све земље у Европи немају исти систем контроле границе и не поступају исто са мигрантима, те да су се прве пукотине у системима виделе 2015/2016 године у систему миграција, шeнгена, безбедности, заштити граница.
„Европа улаже велике напоре, споразум са Турском функционише, и број миграната који долазе копненом рутом је смањен. Међутим, отвара се рута преко Средоземног мора. Креће прилив преко Италије ка Европи”, нагласио је Стефановић.
Он је појаснио да у Србији тренутно борави мање од 6.000 миграната и да сви могу да стану у прихватне центре.
Извор: Танјуг, Блиц

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
20°
20°
Thu
20°
Fri
23°
Sat
24°
Sun