Кина

Кина поринула разарач најновије генерације

Кинеска морнарица поринула je најмодернији разарач домаће производње, у време све већег надметања с другим поморским силама као што су САД, Јапан и Индија.

Први брод „Тип 055“ од 10.000 тона поринут је у шангајском бродоградилишту Ђиангнан, саопштила је кинеска ратна морнарица.

У саопштењу се наводи да је брод опремљен најновијим противваздушним, противракетним, противбродским и противподморничким одбрамбеним системима. Верује се да Кина планира да у службу стави четири таква брода.

„Поринуће брода означава нову етапу у кинеском развоју разарача“, пише у саопштењу.

„Тип 055“ је значајно већи од другог кинеског модерног разарача „Тип 052“. Иако је некада била веома зависна од стране технологије, Кина је у априлу поринула први носач авиона потпуно домаће производње, заснован на старијем украјинском моделу.

Кинеска морнарица је у процесу ширења и сматра се да ће до 2020. имати више од 260 бојних бродова, подморница и бродова за подршку, наводи вашингтонски Центар за поморске анализе. Тако ће некада велика разлика у бројности између морнарица САД и Кине на Пацифику бити значајно смањена.

Кина тврди да јој јака морнарица треба за одбрану 14.500 километара дугачке обале, као и важне поморске трговачке путеве.

Извор:РТС

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
16°
23°
Sat
24°
Sun
26°
Mon
25°
Tue