Блиски исток

Ирачка војска саопштила да је Мосул ослобођен од исламиста

Ирачко Министарство одбране јавило је данас да су сви рејони Мосула ослобођени од терориста тзв. Исламске Државе. Ослобођена је и џамија Нури у којој је пре 3 године проглашен калифат.

Уједињена команда операције за ослобађање Мосула, која траје од октобра прошле године, саопштила је да је ирачка војска протерала терористе из центра Мосула.

„ДАЕШ више не контролише ниједан рејон у Мосулу. Милитанти немају другог избора осим да се предају. Присуство ДАЕШ-а у Ираку је заувек завршено“, цитира телевизија изјаву ресора.

„Псеудодржава је пала: ослобођена је џамија Нури“, јавља ирачка телевизија која директно преноси дешавања код џамије, на којој је подигнута ирачка застава. У овој џамији је иначе пре 3 године проглашен самопрокламовани калифат Исламске Државе, тако да се овај момент слободно може третирати као симбол победе над терористима тзв. Исламске Државе.

Телевизија „Скај њуз Арабија“, позивајући се на свог дописника, тврди да је у редовима ДАЕШ-а раскол, док у борбама у подручју џамије учествује само пет милитаната.

Коалиција предвођена САД пружа ирачким снагама ваздушну и копнену подршку у офанзиви на Мосул, која је почела октобра 2016. године, док је Русија снабдела ирачку војску значајним количинама оружја.

Прошле недеље објављено је да је у руским ваздушним нападима у Сирији Багдади убијен, али руски званичници нису потврдили ту вест.

Извор: Спутњик

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
16°
23°
Sat
24°
Sun
26°
Mon
25°
Tue