Uncategorized

Изложба о Крушевачком позоришту и његовим великанима Ђузи, Радмили, Чкаљи…

У Музеју позоришне уметности Србије вечерас ће бити отворена изложба “70 година Крушевачког позоришта”.
Legendarna Radmila Savičević u predstavi "Porodica Blo" iz 1952.godine
Фото: Блиц

На отварању изложбе говориће кустос Биљана Остојић, управник Крушевачког позоришта Бранислав Недић, драматург Спасоје Ж. Миловановић и глумци Зоран Карајић и Марко Живић.

Изложбом и каталогом о седамдесет година од оснивања Крушевачког позоришта Музеј позоришне уметности Србије учествује у јубилеју једног од најнаграђиванијих српских позоришта.

Иницијатор оснивања порфесионалног позоришта у Крушевцу био је редитељ, глумац и први управник Бора Михаиловић. Прва представа, “Родитељски дом” Валентина Катајева, у режији Мије Наупарца одиграна је 1. маја 1946. у адаптираној кафани “Касина“.

У прве три послератне представе, дебитантске наступе имали су, касније познати српски глумци: Олга Станисављевић и Властимир Ђуза Стојиљковић у “Родитељском дому”, Радмила Савићевић у “Госпођи министарки” (1946), Миодраг Петровић Чкаља и Милан Пузић у “Руском питању” (1947).

Крушевачко позориште је 2000.године било апсолутни победник “Стерјиног позорја” са представом “Проклета авлија”, у режији и адаптацији Небојше Брадића а на Данима комедије је чак пет пута освајало прву награду по чему је рекордер међу театарским кућама у Србији.

Извор: Блиц

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
13°
21°
Fri
23°
Sat
25°
Sun
24°
Mon