Регион

Додик: Ситуација на нивоу БиХ веома конфузна (ВИДЕО)

Председник Републике Српске Милорад Додик,  поручио је да је једини начин да БиХ буде одржана као јединствена земља - изворни Дејтонски споразум.
Српска је спремна да води дијалог и са институцијама БиХ, али само уз потпуно уважавање, те да Сарајево мора бити деинституционализовано уколико жели да одржи БиХ, рекао је Додик у  емисији Телеринг РТРС -а.
Фото: РТРС

Ситуација на нивоу БиХ је веома конфузна, рекао је председник Додик, истакавши да институције не успевају да испуне преузете међународне обавезе, међу којима је и договор са Међународним монетарним фондом, додавши да је Република Српска испунила све што је предвиђено.

„Сав проблем у БиХ јесте што постоји Устав и прописане надлежности, а у пракси сасвим друга ситуација која није уставна. Два концепта уставни и неуставни морају да се сукобљавају, што ће једног дана, уколико се жели да БиХ функционише, морати да буде превазиђено.“ истакао је Додик.

Говорећи о оптужбама министра безбедности у Савету министара Драгана Мектића о уношењу 200 хиљада евра из Србије у БиХ, Додик је поручио да нема потребу да то објашњава, нити га интересује какву перцепцију о томе има Мектић, и поручује да све је урадио у складу са законом.

„Ово би могло да подлегне питањима заштите личних података. Неко је злоупотребио чињеницу да сам званично пријавио тај новац и да направи спекулацију о томе. Новац је плаћен са банака које су дале кредит купцима и то је дошло на мој рачун. Новац сам подигао уредно са рачуна Комерцијалне банке и на граници Србије пријавио да новац износим, а у БиХ на граничном прелазу сам пријавио новац. Све сам урадио у скалду са законом.“ – нагласио је Додик.

„Републици Српској функционишу све институције. Република Српска сервисира све своје обавезе. Као што се зна, плате нисмо смањивали. Имамо намеру да повећамо пензије ове године. Имамо намеру да, уколико ове године буде раст БДП три одсто, ићи ћемо са повећањем плата у идућој години.“ поручио је Додик.

Додик је истакао да верује да ће на наредним изборима који предстоје, грађани за председника Републике Српске изабрати кандидата СНСД-а. Наставиће, каже, да се бави политиком, али није открио да ли ће бити кандидат за неку од функција.

Целу емисију, и гостовање председника Републике Српске Милорада Додика можете погледати:

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
16°
23°
Sat
24°
Sun
26°
Mon
25°
Tue