Политика Србија

Дачић: Не прихватам да се Запад жали на ,,руски утицај у Србији“ јер је сам крив за њега

"Питао сам америчку администрацију да ли се сећају ко је последњи председник који је дошао у Србију, има ли живих који се тога сећају, ја се двоумим по том питању, а тек ви млађи. Последња британска премијерка која је дошла у Србију је Маргарет Тачер, шта ћемо, да имамо љубав на даљину, па то нигде не функционише, па ни у политици", рекао је Дачић.

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић сматра да неке велике силе седе на много више столица него Србија, а поводом жалби на руски утицај онима који ретко долазе у Србију поручује да љубав на даљину не функционише нигде, па ни у политици.

Дачић каже да би волео да све велике силе буду заинтересоване за Србију, која не жели да изгуби ниједног пријатеља.

„Све европске земље седе на бар пет столица, прво гледају шта ће са Америком, са Кином, Индијом, Африком, исламским светом, Латинском Америком. Нисмо ми ваљда једини глупи. Не желимо да изгубимо ниједног пријатеља“, рекао је Дачић.

Додао је да не прихвата да се неко жали на руски утицај „јер су сами криви“.

„Питао сам америчку администрацију да ли се сећају ко је последњи председник који је дошао у Србију, има ли живих који се тога сећају, ја се двоумим по том питању, а тек ви млађи. Последња британска премијерка која је дошла у Србију је Маргарет Тачер, шта ћемо, да имамо љубав на даљину, па то нигде не функционише, па ни у политици“, рекао је Дачић.

„Србија спремна за виши ниво сарадње у региону“

Земље Западног Балкана не желе да Берлински процес буде замена за европске интеграције, а неке земље имају и фобију од Берлинског процеса јер их подсећа на бившу Југославију, ми ту фобију немамо и спремни смо за виши ниво сарадње у региону управо да би се у Бриселу представили као регион, рекао је Дачић.

„Питање је коју су то заједнички интереси и о томе треба да се договарамо. Комесар Хан, који је велики присталица ове идеје, рекао је да је то заједнички економски простор и мислим да је важно да у томе не гледамо неке теорије завере, руски утицај на Балкану и слично, свако има неку своју рачуницу, али треба да се ради заједно“, рекао је Дачић.

Навео је да се ускоро одржава самит у Трсту, а да је, поред председника Вучића, који је затражио одржавање самита следеће године у Нишу, интересовање за одржавање самита показале и Пољска, Велика Британија, и да све то говори да су земље Европе показале заинтересованост да се та тема не скида са агенде.

Упитан зашто у јучерашњем експозеу ниједном није споменута дијаспора, Дачић је рекао да „ако нешто није споменуто у експозеу то не значи да неће бити део програма рада Владе“.

„То је тема која нас прати 14 година уназад, у оквиру је мог министарства. Ту мора да се реши питање простора, јер је тај простор сада дат Савету за односе са Русијом и Кином који води Томислав Николић, морају да се реше кадровска питања и систематски прилаз не само дијаспори већ и целом српском народу који живи у региону“, нагласио је Дачић.

Извор: РТС

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
13°
21°
Fri
23°
Sat
25°
Sun
24°
Mon