Uncategorized

Данас почињу Дани оргуља, улаз слободан

Концертом немачког оргуљаша Мартина Шмединга у Катедрали Блажене Ђевице Марије, данас почиње 17. Међународни фестивал "Дани оргуља" (Диес Органорум).

Отварање фестивала „Дани оргуља“ уједно је и затварање мултидисциплинарног програма „Јубилеј реформације 2017“ који, у сарадњи са партнернима, реализује Гете-институт у Београду.

За ову прилику немачки оргуљаш одабрао је композиције засноване на Лутеровим коралима, различитих аутора од 17. до 20. века, а концерт носи назив „Од Баха и даље (Баћ анд Беyонд)“.

На програму ће бити дела Јохана Себастијана Баха, Дитриха Букстехудеа, Феликса Менделсона, Петра Ебена, Ернста Пепинга и Макса Регера.

Културни центар Београда, организатор Дана оргуља, одлучио је да поводом 60 година свог рада позове уметнике који су већ учествовали на фестивалу и на тај начин им захвали, а програм манифестације обухватиће шест концерата у Катедрали Блажене Девице Марије.

Другог дана оргуљаш српског порекла са америчком адресом Марко Петричић на оргуљама и хармоници ће извести Бахова дела, а до 6. јула представиће се и Золтан Борбељ, професор на Академији уметности у Новом Саду, затим Павел Кохоут (Чешка), млада аустријска оргуљашица Јулија Ленер.

Фестивал ће затворити уз звуке фанфара у комбинацији са две трубе и тубом, музичари из Србије, Немачке и Аустрије – Филип Ребман, Сабастијан Мархолд, Лана Јеленковић и Александар Солунац.

Пратећи програми, концерти за најмлађе и мајсторске радионице у оквиру Летње школе оргуља одвијаће се у Музеју науке и технике.

Улаз на све концерте је слободан.

Извор: Б92

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
13°
21°
Fri
23°
Sat
25°
Sun
24°
Mon