Сем Фабрици, извор: РТС
Европа Србија

Давенпорт отишао у историју, Италијан нови шеф мисије ЕУ у Србији

Сем Фабрици, нови шеф Мисије Европске уније у Србији, ступио је данас на дужност, заменивши на том месту Мајкла Давенпорта, навео је ЕУ инфо портал на ,,Твитеру".

Сем Фабрици је од септембра 2013.  био шеф делегације ЕУ за Аустралију и Нови Зеланд. Као италијански каријерни дипломата, био је на функцији саветника за спољне односе председнику Европског савета у Бриселу од 2010. до 2013, и то за области сарадње са Азијом, Блиским Истоком и северном Африком. Пре тога био је саветник италијанског премијера за односе са Азијом. Завршио је међународно право и економију на Универзитету La Spaienza у Риму. Фабрици иначе има и чин поручника, а служио је у италијанској војсци од 1991-1992. Ожењен је и има троје деце.

Овај италијански дипломата важи за посвећеног глобалисту и истицао се ставовима подршке идеји јединствене Европе. Тако је у ранијим изјавама истицао да је оптимистичан према будућности ЕУ и сматра да је европски пројекат незаустављив, јер међу Европљанима постоји моћна воља да ЕУ успе, иако је Брегзит унео ,,елемент несигурности“.

,,Идеја да се вратимо на национални ниво је немогућа. На какав национални ниво бисмо се вратили уопште? Од Римског царства смо испробавали бројне системе владавине. Оно што тренутно имамо функционише. Иако наилазимо на потешкоће, вредност пројекта је и даље ту. Међу собом успевамо да решимо све проблеме“, поручио је Фабрици својевремено за аустралијски Фајненшел тајмс.

Извор: Говори Србија

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
18°
23°
Sat
24°
Sun
26°
Mon
25°
Tue