Америка Блиски исток

Група независних новинара: САД планирају да искористе Курде за разбијање територијалног интегритета Сирије

Истраживачки новинари Рик Стерлинг и Мартин Џеј из Покрета солидарности за Сирију изјавили су како су саопштења америчких званичника о плановима за разоружање сиријских Курда након ослобођења Раке од исламиста ,,бајка", а да је прави план Вашингтона да Курде употреби за разбијање територијалне целовитости Сирије након колапса тзв. ,,Исламске Државе".

Турски министар одбране саопштио је прошлог четвртка како су САД рекле Анкари да очекују повратак оружја донираног Курдима за борбу против Исламске Државе након што град Рака буде ослобођен од исламиста и додао да је Џејмс Матис обећао да ће Турској доставити листу војне опреме и наоружања које су САД донирале Курдима.

Међутим, група истраживачких новинара из Покрета солидарности за Сирију сматра да САД наоружавају Курде зарад својих дугорочних циљева, те да су обећања о њиховом разоружању ,,бајка“.

,,Турска је љута на САД због наоружавања Курда, па су ова саопштења ту да је умире“, изјавио је новинар Рик Стерлинг и додао: ,,Имајући у виду да САД нису успеле да врате оружје које су раније донирале у Авганистану и Либији, мало је вероватно да ће им то поћи за руком у Сирији, посебно сада када су саопштења Џејмса Матиса пуштена у јавност, што ће несумњиво узнемирити Курде и учинити их још опрезнијим“.

Према Стерлинговом мишљењу, САД наоружавају Курде у склопу својих дугорочних планова на овим просторима који подразумевају одвајање источног дела Сирије и претварање истог у амерички протекторат насељен Курдима. То значи да Вашингтон, уместо да своју наводну борбу против исламиста у Сирији води у сарадњи са легитимним оружаним снагама сиријске државе, заправо спонзорише сепаратистичку војску којом намерава да настави дестабилизацију Сирије и након пораза Исламске Државе.

Новинар Мартин Џеј је указао на то да Курди тренутно, поред америчке, уживају и саудијску подршку од како је саудијски принц Мухамед бин Салман изјавио да ће ,,уколико не добије оно шта жели у Катару, а то је комплетно повлачење турског војног контигента из ове земље, почети да наоружава Курде“.

Све ово указује на то да ће у долазећим годинама курдско питање постати једна од централних блискоисточних тема.

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
16°
23°
Sat
24°
Sun
26°
Mon
25°
Tue