Uncategorized

Гордана Костић, Српкиња чији је сопран покорио свет: Периоди без наступа још су једна табу тема код слободних уметника (ФОТО)

Сопран Гордана Костић наступа на концертима и фестивалима широм света, а од необичних места где је гостовала издваја оно на крузеру где се свира класична музика.

Фото: Телеграф

Ретко ко може да се похвали да је примљен на престижни Тринити колеџ или да је упознао човека који је ходао по Месецу. О таквим својим искуствима за Политику говори сопран Гордана Костић која годинама живи у Лондону где гради каријеру.

Од почетка ове године сваког је месеца била на некој далекој турнеји – у Бразилу, Аустралији, Јапану, Јужној Африци и на Маурицијусу, а крајем године изаћи ће диск који је снимила са симфонијским оркестром Макрис и диригентом Предрагом Гостом.

Гордана Костић је дипломирала на Факултету музичке уметности, у класи Радмиле Смиљанић, а потом завршила студије и на једном од водећих факултета, Тринитију, у Лондону. Наступала је са познатим диригентима попут маестра из лондонске Краљевске опере: Дејвидом Сајрусом, Марком Пеквудом и Робином Стејплтоном…

– Тринити ми је остао у најлепшој успомени. После интензивног дана пуног часова певања и страних језика, дружила сам се са студентима из целог света. Месеце сам проводила и у познатој Британској библиотеци, у коју можете да се учланите само ако сте на постдипломским студијама. Студирање је изискивало финансије, а лагоднији студентски живот омогућиле су ми бројне стипендије и награде – каже Гордана Костић.

Своју професију ова уметница реално сагледава и истиче да се никад није оптерећивала плановима и ограничавала датумима.

– Знам колеге које кажу да ће, ако до одређених година не испуне своје амбиције, променити каријеру. Треба уложити труд, али некад и схватити да неке ствари не зависе само од нас.

На концертима и фестивалима била је и Кармен, Мими, Мадам Батерфлај, Деспина, Кејт Пинкертон, а од значајнијих издваја сусрет са оперском дивом Кири Те Канавом у Лондону, који се претворио у дугогодишњу сарадњу и менторство.

Фото: телеграф.рс

– Њен став је да морате да останете амбициозни и тако се супротставите неизвесности која је незаобилазан елемент ове професије. Иначе, не слажем се у потпуности с тезом да квалитет увек нађе свој пут. Време Марије Калас, Џоане Садерленд, Паваротија више не постоји. Све зависи да ли себе можете да направите довољно занимљивим да бисте се допали ширим масама…

Периоди без наступа, како додаје, још су једна табу тема код слободних уметника.

– Сад их имам све мање и великом већином их сама правим да бих свом гласу „дала мало одушка”. Најбољи лек за периоде без наступа је припремање за наредне аудиције – објашњава Гордана Костић.

На великој турнеји по САД, с опером „Мадам Батерфлај”, пре две године обишла је 25 држава и 62 америчка града, а неколико година гостовала је и на луксузним бродовима као што је „Краљица Викторија”. Занимљиво је да су и бродови постали нека врста покретне концертне дворане где данас може да се слуша и класична музика, а не само лаке ноте.

– На том броду су се мени и некадашњем астронауту НАСЕ Базу Олдрину, човеку који је као део мисије „Аполо 11” ходао по Месецу 1969. године, поклопили уговори када је Баз гостовао на броду као познати предавач. Држао је предавања о свом животу и технологији која се развија за одлазак на Месец – прича Гордана Костић, која је забележила и наступе на фестивалима у Шпанији, Израелу, Француској и Кини.

Извор: Телеграф

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
13°
21°
Fri
23°
Sat
25°
Sun
24°
Mon