Друштво

ГДЕ БЕЗ ВИЗЕ: Чији је пасош највреднији, и како се рангира српски?

Вредност пасоша одређује се према низу параметара, али најважнији је управо виза.
Нечаки пасош (Фото: Pixabay.com)

Према рангирању Passport Indexa, најбољи су немачки и сингапурски пасоши с којима се без визе може путовати у 159 држава. С пасошем Србије, слободан пут у 112 земаља.

Према истраживању организације Passport Indexa, највећу слободу путовања у свету имају Немци и становници Сингапура, који са својим пасошем, без потребе да ваде визу, могу посетити чак 159 земаља.

Држављани Србије могу без виза путовати у 112 земаља. Од осталих држава региона, Хрвати могу без виза путовати у 144 земље, Словенци у 150, држављани Македоније у 108, Босне и Херцеговине 101, Црне Горе у 105.

На листи се налази и Косово, чији грађани могу без виза у 41 земљу.

Занимљиво је да се, према последњем истраживању, на самом врху уз Немачку, када је у питању слобода кретања, сврстао и Сингапур, који је протеклих месеци за Немачком каскао неколико места. Тако се, на пример, почетком године са сингапурским пасошем могло у 157 земаља, с немачким у њих 158, а сада су земље изједначене. Истиче се и пасош САД-а, који је до пре две године био „најјачи“, а сада није ни међу првих десет.

Та места припала су европским земљама, с изузетком Сингапура и Јужне Кореје која је на четвртом месту. Трећа је Шведска, а од петог до десетог места се налазе Данска, Финска, Италија, Француска, Шпанија и Норвешка. Грађани Русије, на пример, без виза могу путовати у 107 земаља, држављани Кине у 58.

На самом дну већ годинама је Авганистан чији држављани без визе могу у само 22 земље, а међу пет најгорих су и Пакистан, Ирак, Сирија и Сомалија.

Извор: Правда

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
16°
23°
Sat
24°
Sun
26°
Mon
25°
Tue