Фото Танјуг / Тања Валић
Политика

Вучић: Све што направимо у одбрамбеној индустрији продамо унапред

Радује ме што смо отворили фабрику муниције, она је за грађане Пожеге, али и за нашу одбрамбену индустрију, рекао је председник Србије Александар Вучић у Узићима и указао да је све што се направи у српској одбрамбеној индустрији - унапред продато. Значајано веће плате у јавном сектору, али и пензије, биће већ у овој години, поручио је Вучић.
Фото Танјуг / Тања Валић

„После 14 месеци драго ми је да видите како ни из чега, из природе и шуме је никла једна од најлепших фабрика одбрамбене индустрије, где ће се годишње производити 100 милиона комада малокалибарске индустрије“, рекао је Александар Вучић, подсетивши да ће овде сада бити посла за 47 људи, до краја године 250, а до краја друге фазе 470 људи.

 

Вучић је позвао мештане Пожеге и околних места да се већ од понедељка јаве за посао, и додао да је већ пријављено више од две хиљаде њих који би да се запосле у овој фабрици.

Опрема ће бити постављана до краја године и то за све мале калибре муниције.

Вучић је рекао да верује да је фабрика много значајна за Пожегу, али и за одбрамбену индустирију, и додао да у тој грани, додао је, данас ради 11.000 људи, који остварују 474 милиона долара прихода, а после 2020. рачунамо да то буде више од милијарде.

Све што произведемо у одбрамбеној индустрији прода се, зато што се у свету много ратује и све су количине оружја и муниције продате чак неколико година унапред.

О производњи малокалибарске муниције, иначе, како је навео, разговарали су с представницима БиХ, а у виду су имали сарадњу с фабриком у Коњицу, али договор није постигнут, па се приступило плановима за ову фабрику која је данас отворена.

„Ова фабрика је прављена за Пожегу, али и за целу Србију“, рекао је Вучић, те поручио да је посебно задовољан данас пошто је државној каси 33,2 милијарде суфицита, те је разлика између те цифре и планираног дефицита више до 700 милиона евра.

„Знате онда да је Србија на добром путу и да ће бити веће плате и пензије, али нама остаје јос много тога да урадимо“, рекао је Вучић.

Како је навео, верује да ће капацитет ове фабрике бити недовоља и да ће ускоро морати да се ради несто ново, мада, приметио је, ми још немамо потребн у технологију.

У вези с тим, навео је једну занимљивост у вези с Белгијанцима од којих је купљена опрема. Наиме, деда власника био је у Србији и умро је овде, а тада је долазио, јер је хтео да прави фабрику за барут у Крагујевцу…

Кад је реч о одбрамбеној индустрији, Вучић је навео да ће се она даље ширити, да је тржиште све веће, али и потребе наше војске, а да смо ми почели да пратимо светске токове.

„Морамо да напредујемо да бисмо сачували мир и безбедност, зато морамо да продајемо што више нашег оружја и муниције“, поручио је председник Србије.

„Боље стојимо од плана за 700 милиона евра“

Председник Вучић је рекао да је Србија остварила одличне економске резултате у првих шест месеци ове године, и да се нада да ћемо до краја године прећи раст од 3,2 одсто, што је, каже, одлична основа да следећа година буде још боља и коначно покажемо да радом можемо да створимо нешто више.

Фото: РТС

Вучић је, у изјави новинарима, обилазећи фабрику „Белом“ у Узићима, рекао да са посебним поносом може да укаже на чињеницу да смо завршили са 33,2 милијарди динара суфицита првих шест месеци ове године.

„То нам се није догодило ни прошле године, која је била одлична“, констатовао је Вучић и подсетио да је очекивани и прихваћени дефицит био 56 милијарди, што су потврдиле Скупштина и ММФ.

„Не знам шта сада да радимо. Не можемо да правимо ребаланс и да кажемо да боље стојимо за 700 милиона евра. Добро је да имамо више новца, више простора за плате и пензије“, истакао је председник Србије.

Вучић је нагласио да је поносан што су јавне финансије уређене, и додао да је забележен одличан раст у мају и јуну, те да је у прва три месеца било само проблема са производњом струје и у рударском сектору.

„Имали смо раст прерађивачке индустрије у мају од 9,2 одсто у односу на мај прошле године. У рударству чак 10 одсто. Производња струје је била у минусу за шест одсто, тако да је укупна стопа раста у мају 5,5 или 6 одсто. То је далеко више од 1,2 одсто коликло је било у прва три месеца. Тиме ћемо се приближити до краја године и достићи оних три одсто о којима смо говорили“, нагалсио је Вучић.

Вучић је изразио уверење да ће се прећи до краја године 3,2 одсто раста, што су, како еј констатовао добре вести.

Указао је да је јун још бољи од маја, али да за сада нема податке. „Баш сам задовољан. Ствари иду добро, то значи и веће плате и пензије, да сви људи осете бољитак“, нагласио је Вучић.

„Када решимо београдски аеродром, гледаћемо развој других аеродрома“

Председник Србије најавио је да ће, када Влада реши питање аеродрома Београд, гледати да развија друге, мање аеродроме у земљи, које у почетку држава мора да субвенционише, јер они не могу да буду профитабилни.

Вучић је, у изјави новинарима, након обиласка фабрике муниције у Узићима, рекао да ће, у зависности од тога какав коначан договор буде око аеродрома Београд, Србија гледати да развија друге аеродроме.

Изразио је уверење да ће посао око аеродрома Београд бити завршен за два до три месеца, и додао да држава планира да решава питања не само аеродрома Поникве, већ и Лађеваца и Ниша.

Подвукао је да су важне Поникве, али и Лађевци, и истакао да што будемо развијенији имаћемо развијеније мале аеродроме.

То захтева огромне трошкове државе, сво особље и све друго мора држава да субвенционише. Не могу да буду профитабилни ти мали аеродроми. Када будемо сигурни да имамо довољно за субвенционисање ми ћемо их урадити. Не мислим да ће то бити за два или три месеца, али имаћемо снаге за то“, објаснио је Вучић.

„Постоје различити интереси, а наш је да не губимо много пара. Слушам сам људе који не знају ништа о томе и који желе да се додворе како су нешто урадили. Влада је обновила зграду у Пониквама, не неко други“, поручио је Вучић.

Пре нешто више од годину дана Александар Вучић, тада на функцији премијера, присуствовао је полагању камена темељца за фабрику стрељачке муниције, чији је инвеститор фирма Борбени сложžени систем, део Југоимпорт СДПР-а.

По завршетку прве фазе изградње фабрика запошљава 255 људи, а производни програм је муниција калибра 7,62×39 милиметара и 9×9 милиметара.

Капацитет производње муниције 7,62 милиметара и девет милиметара је по 51,5 милиона комада.

Вредност прозводње је 26 милиона евра на годишњем нивоу.

У првој фази има 19 објеката бруто површине 9.000 квадратних метара са комплетном инфраструктуром.

По завршетку друге фазе, до 2020, фабрика ће повећати број запослених на 470 радника, а производиће и муницију калибра 12,7 милиметара.

Укупна инвестициона вредност комплетног пројекта је 91 милион евра.

Заједно са Вучићем фабрику су обишли министар одбране Александар Вулин, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић и генерални секретар председника Србије Никола Селаковић.

Извор: РТС

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
25°
25°
Mon
25°
Tue
24°
Wed
18°
Thu