Блиски исток Русија

(ВИДЕО) Владимир Путин у Сирију послао “Терминатор“ тенкове!

Руски контингент се и даље појачава најновијим производима руске војне индустрије. Судећи по видео снимцима и осталом фотографском материјалу, Руси су на ово подручје послали своје најновије средство за непосредну ватрену подршку трупама на земљи.

Ово средство је префарбано пустињском борбеном шаром тако да ћемо га у наредном периоду највероватније видети у борбама око Палмире, у походу ка сиријској енклави Деир ез Зор.

Printskrin

Приликом посете сиријског председника Башара ел Асада руској војној бази Хмејмим, поред авиона и друге борбене технике за коју се мање више зна да се ту налази, пажњу је привукла видео секвенца на којој се јасно види ново руско борбено возило БМПТ-72 Терминатор-2, које се и даље налази у фази испитивања.

„Терминатор“ је том приликом био прекривен маскирном мрежом, док га је са великом пажњом разгледала висока сиријска делегација, коју су поред председника чинили и највиши војни официри и службена лица.

БМПТ-72 Терминатор-2 је борбено возило за непосредну ватрену подршку пре свега тенковским јединицама, али и пешадији, у фази напада на непријатеља који је добро утврђен, а у својим редовима има и оклопна средства.

Ово возило представља даљи развој основне верзије средства које је носило ознаку БМПТ „Терминатор“.

Напредна верзија за разлику од основне има значајно већи ниво оклопне заштите, ватрене моћи и управљивости. Захваљујући интеграцији изузетно снажног наоружања, ово возило је добило карактеристике песпективног средства које ће бити незаменљиво у операцијама пробоја непријатељске одбране.

Ефикасан је у борби против свих врста оклопних циљева а који подразумевају савремене тенкове, борбена оклопна возила, затим армирано-бетонске бункере, фортификације и читав низ других објеката или средстава који се испред њега могу наћи на фронту.

Први прототип овог борбеног возила је представљен на сајму наоружања и војне технике Руссиан Армс Еxпо-2013. После тога, БМПТ-72 Терминатор-2 је представљен на војно-техничком форуму Армија 2015, као и на специјалном делу за приказ борбене технике који се налазио у саставу сајма „Патриот“ у граду Кубинка.

Нова варијанта оклопног борбеног возила БМПТ-72 Терминатор-2 је базирана на ходном делу који је скинут са основног борбеног тенка Т-72, са истим распоредом посаде (3 члана). У ову шасију је интегрисан 12-цилиндрични мотор В-92 који генерише снагу од 1000КС.

Што се тиче наоружања, оно се састоји из два спарена аутоматска топа у калибру 30мм, чија је максимална борбена каденца око 1.500 граната у минути. Ради се о топовима високе балистике 2А42, који су развијени 80-их година прошлог века.

Ове топове је производио чувени завод „Туламаш“ из Туле. Топ испаљује муницију у калибру 30Ч165 мм, а балистичке карактеристике гранате су обезбеђивале ефективан домет до 4.000 метара (пробојност око 50мм хомогеног челика под углом од 60 ст.на даљини од 1.000м).

За овај топ су развијена 2 типа муниције у калибру 30Ч165 мм, панцирни и фугасни, а борбене платформе које га користе као основно наоружање су оклопна борбена средства БМП-2, БМД-2, БМД-3, БТР-90 као и хеликоптери Ка-50, Ка-52, Ми-28. Топови су оспособљени да дејствују у јединачном и рафалном режиму паљбе. Поред ових топова БМПТ-72 „Терминатор-2″ у свом наоружању има и један ПКТМ у калибру 7,62мм.

У перспективи се разматра модификација топовског наоружања, тако што ће се уместо 2 спарена топа интегрисати још јачи топ. Ради се о топу АУ220М „Бајкал“ у кал. 57мм. Овај пројекат би носио име „Терминатор-3“, а основна платформа ће бити шасија тенка „Армата“.

Конкуренција му ни близу

Што се тиче ракетног наоружања, БМПТ-72 Терминатор-2 у свом арсеналу има изузетно интересантне ракете мод. 9М120 Атака. Ради се о ракетама које су углавном намењене опремању јуришних борбених хеликоптера, али и копнених борбених средстава који су искључиво намењени противоклопној борби.

Ову ракету одликује изузетно висока брзина лета, и према том атрибуту спада у најбрже ракете таквог типа на свету.

Борци ИСИС сада ће се суочити са најсмртоноснијим руским оружјем Фото: reuters

Њена брзина износи око 550 м/сек. Примера ради „Маљутка“ лети брзином од 120 м/сек, „Фагот“ око 183-207 м/сек., БГМ-71 ТОW око 275 м/сек. АГМ-114 Хеллфире 440 м/сек. Оваква брзина јој обезбеђује да до максималне тачке њеног домета дође за свега 10 секунди.

За БМПТ-72 „Терминатор-2“ развијена су два типа ове ракете, са кумулативном (9М120-1) и термобаричном бојевом главом (9М120-1Ф). Максимална даљина на коју се ракета лансира је шест километар, а на тој даљини она може да пробије сваки савремени тенк чији је оклоп ојачан динамичком заштитом.

Модификоване верзије ове ракете, са тандем бојевом главом, имају увећан домет који сада достиже целих 10км а и повећана је њена пробојност која износи 1000мм+, хомогене челичне плоче ојачане покривном структуром ДЗ. Оне су смештене у бочне лансере капацитета четири ракете.

На циљ се наводе помоћу специјализованог комплекса за навођење Б07С1 „Атака-Т“, који ради у полуаутоматском режиму навођења (ласерски сноп).

У сваком случају, изузетно интересантна конфигурација наоружања која се мора проверити у ратним условима. Идеална прилика за то је рат у Сирији, где су у току припреме за нападну операцију против снага „Исламске државе“ на истоку ове земље тј. деблокаде енклаве у граду Деиз ез Зор.

На овом правцу би овакво једно средство било идеално за неутрализацију тачкастих циљева непријатеља у отежаним пустињским условима, где су присутни чести ветрови и високе температуре.

Све у свему одличан тест за проверу нових компјутеризовних система за управљање ватром, трансмисије, мотора и осталих махом електронских компоненти уграђених у руски „Терминатор“.

Аутор: Слободан Ђукић, Извор: Руска реч

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
18°
25°
Sun
25°
Mon
26°
Tue
26°
Wed