ВИДЕО Занимљивости Србија

(ВИДЕО)Најдужи мост на свету, у доба Римљана, налазио се у Србији: Погледајте његову чудесну 3Д реконструкцију

У близини данашњег села Костол код Кладова, где Дунав протиче кроз Ђердапску клисуру, налазио се Трајанов мост. Спајао је Горњу Мезију и Дакију (данашњу Србију и Румунију), две провинције Римског царства.

Изграђен је по наредби римског цара Марка Улпије Нерва Трајанад, а свечано отворен 105. године током Другог похода римског цара Трајана на Дачане. Чак 1000 година важио је за најдужи мост који је икад игде у свету био изграђен. Упознајте његову невероватну историју.

Копија рељефа са Трајановог стуба у Риму, са представом Трајановог моста (Народни музеј у Београду – Археолошки музеј Ђердапа)

Римски цар Трајан почетком другог века наредио је да се изгради пут кроз Ђердапску клисуру и мост до тада невиђених размера. Главни Трајанов циљ био је да премости Дунав и своје трупе пребаци на леву обалу реке, коју су контролисали Дачани. Податке о мосту, његовом изгледу и градњи записали су сам архитекта и историчари Дион Касије и Полибије, као и песник из Византије Цецес. Изглед му је уклесан много година касније на Трајановом стубу у Риму.

Дужина моста износила је 1.097,5 метара, ширина око 800 м. Пројектовао га је највећи архитекта тога доба – Аполодор из Дамаска – због чега спада у ред најзначајних дела римског грађевинарства. Градња је трајала само од 103 – 105. године.

Трајанов мост

Након изградње Трајан је наредио да се у стену изнад пута уклеше натпис:

“Император Цезар, божанског Нерве син, Нерва Трајан Августус Германик, врховни свештеник, заступник народа по четврти пут, отац домовине, конзул по четврти пут, савладавши планинско и дунавско стење, саградио је овај пут.”

Мост је порушен по наређењу цара Аурелијана (270-275) кад су Римљани под навалом варварских племена морали да напусте тадашњу провинцију Дакију. Други извори говоре да је порушен 20 година након изгрдање по наређењу цара Хадријана (117-138) што је мање вероватно јер су Римљани још владали Дакијом, а неки, опет, верују да се распао много касније, под утицајем воде.

ПОГЛЕДАЈТЕ МАГИЧНУ И ЧУДЕСНУ РЕКОНСТРУКЦИЈУ ТРАЈАНОВОГ МОСТА!

Остаци првих стубова на обе стране, тј. 12 колико их је сачувано, и данас се могу видети на обалама Дунава. Остале стубове однела је вода, а два стуба 1906. године Међународна комисија за Дунав одлучила је да уништи јер су ометали навигацију. Свакако, ових 12 остају да сведоче о монументалном чуду какво је у Србији постојало пре више од 900 година.

Погледајте ову чудесну реконструкцију Трајановог моста:

 

Извор: newsweek, rasen.rs

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
13°
21°
Fri
23°
Sat
25°
Sun
24°
Mon