Uncategorized

ВЕЛИКА ПЛАНА ИМА УЛИЧНОГ СВИРАЧА КОЈИ ОДБИЈА ДА ПРИМИ НОВАЦ: Иде Миле и на фрулу свира

Центром овог града на размеђу између Шумадије и Мораве, сваког дана, по неколико часова, ођекује свирка овог весељака.

Милорад Миладиновић из Велике Плане већ годинама своје суграђане увесељава свирањем на фрули. Из хобија.

Центром овог града на размеђу између Шумадије и Мораве, сваког дана, по неколико часова, ођекује свирка овог весељака. Који се од осталих музичара разликује по томе што за своју свирку никад није узео новац и што свира ходајући. Час се умилни звук фруле разлеже градским парком, час пијацом, а онда се Миле „пресели“ до Гимназије или прошета низ главну плањанску улицу, од аутобуске до железничке станице.

-Досадно ми брате да стојим на једном месту. А и помислиће људи да се правим важан. Или да сам као они улични свирачи у Београду што свирају за новац. Зато ја шетам кроз град и свирам. Лепо мени, лепо људима који слушају – каже Милорад.

Почео је као улични музичар, а сада осваја фестивале широм света

Он тврди да никад у град не излази без две фруле. Са једном у рукама и другом, резервном, у џепу. Или за појасом заденуту. И нема времена и околности које могу да га спрече да не обави свој дневни „ритуал“.

-Ко и други људи имам тешке дане, кад ми баш све иде наопако. Али ни једна невоља, нити невреме, не могу да ме спрече да ја не прошетам и фрулу не засвирам.

Највише воли, а то му слушаоци најчешће и траже да свира, српска и влашка кола.

 

Фото: србијаданас.рс

-Свака музика је лепа, али ништа лепше од моравца и ужичког.

Плањани га не чују само кад је одсутан. А кад није крај Мораве, звуци његове фруле ођекују Јелисејским пољима и париским булеварима.

-И овде ме људи воле, али има и тог паланачког менталитета. Сви јуче изашли из опанака а многи мисле да је ово што ја радим некултурно и сељачки. А у Паризу ме обожавају. Окупе се око мене и играју. Кад су били они терористички напади, свакодневно сам сретао патроле полиције под пуном ратном опремом. Никад полицајци нису прошли а да нису застали да одморе уз моју музику. Више пута се догодило да се ухвате у коло и заиграју – истиче овај необични и самоуки музичар.

Као и сваки музичар, и Милорад има своје фаворите у публици.

-Овде су то деца. Они уживају што слушају, а мени груди пуне што је њима лепо и што ће захваљујући мени научити нешто о овом чаробном инструменту. И српској традицији. А у Француској највише ме слушају Арапи. Прилазе ми, распитују се о мени, разгледају фрулу, а кад коло заигра они су највеселији.

Занимљиво је да је Милорад, који има 60 година, фрулу први пут у руке узео пре шест година. И , како каже, одмах свирао „као научен“. Сумња да су за то заслужне неке наџемаљске силе, у које обични људи не верују, а које њега чувају и надахњују љубављу према животу и – фрули.

-Две ноћи узастопно, у глуво доба, иза поноћи, неко је свирајући фрулу обилазио моју кућу. Пробудио сам се и слушао. Ујутро комшије кажу да нико ништа није чуо. Размишљао сам, закључио да је то неки знак и после неколико дана отишао и купио фрулу. Кад ово људима причам, вероватно мисле да сам ћакнут, па им углавном и не причам. А види се да сам здрав и прав.

Шармантни фрулаш, којем осмех не силази с лица, постао је својеврсна маскота свога града. Својим суграђанима испуњава све музичке жеље, а никад није наплатио ни једну свирку.

Фото: србијаданас.рс

-Ја свирам из задовољства што својом фрулом људима поправљам расположење.

Рођен је на Власини, у Јарчевој махали. Са 15 година отишао је у Београд. Трбухом за крухом. Као и већина земљака. Осам година је радио физичке грађевинске послове у „Хидротехници“. У међувремену, 1968. године, његова породица се преселила у Велику Плану. После „Хидротехнике“, преко Немачке, Милорад је стигао у Париз. И остао до пензије.

-Фрула ме није занимала, нисам размишљао да ћу је некада свирати. А и да јесам, не бих имао када. Радио сам од јутра до сутра.

Миле има супругу, сину, кћерка и троје унучади. Породица живи у Паризу.

-До септембра ћу увесељавати Плањане, а онда идем да неколико месеци будем са унучади. И забављам Парижане. Еј, мој земљаче, можеш ли ти то замислити? У сред светске престонице културе самоуки Миле са Власине и из Плане свира на фрули српска кола, све пршти од моравца, а одушевљене Парижанке слушају – каже уз осмех.

И вајка се што мистериозни свирач, ко год да је био, фрулу крај његове куће није засвирао бар двадесетак година раније. Због Плањанки. И Парижанки, наравно.

Извор: Србија данас

 

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
13°
21°
Fri
23°
Sat
25°
Sun
24°
Mon