Америка

Вашингтон пост: Брнабићева, да се умири Запад…

Поводом одлуке председника Србије Александра Вучића да именује Ану Брнабић за мандатарку за састав нове владе, "Вашингтон пост" је констатовао да су Вучићеву одлуку одмах поздравили западни медији и међународне дипломате, али да су поједини посматрачи били скептични.

„Они кажу да Србија покушава да поново увери Запад да подржава европске вредности, док прикрива тренд пораста ауторитаризма“, наводи се у тексту који је за Вашингтон пост написала Валери Хопкинс, за коју се наводи да је из БИРН-а.

Подсећајући да су се многи у СНС-у и владајућој коалицији жалили због избора Брнабићеве, лист наводи да је Вучић ипак изгледа успео да обезбеди подршку за њен избор, али тврди да су увелико присутне сумње о томе колико ће она заправо моћи да постигне.

Аутор текста елаборира тезу, која се често узима као објашњење Вучићевог избора Брнабићеве, да српски председник подрива демократске институције да би остао на власти, а истовремено покушава да прикључи земљу ЕУ.

У томе, каже ауторка, може да успе само уколико убеди Брисел да је поуздани либерални демократа, који поштује разноликост и цени толеранцију.

Шта онда радити, пита Хопкинсова и одговара – именујете младу жену образовану на Западу за премијера.

„То је, у сваком случају, оно што је Александар Вучић урадио. Сада је питање да ли ће ико то именовање схватити озбиљно“, наводи се у тексту.

Лист, уз подсећање да Брнабићева није припадник ниједне партије, а да је политиком почела да се бави прошле године када је постала министар јавне управе и локалне самоуправе, цитира Коена Слотмакерса, са Универзитета Квин Мери у Лондону, који именовање Брнабићеве тумачи из тог угла:

„Именовање Брнабићеве за премијера је покушај да се умири Запад и да се да аргумент за европске комесаре, канцеларе и дипломате да он не може бити заправо тако лош, уколико за премијера именује жену која је геј“, сматра Слотмакерс.

Имајући у виду слабост опозиције, додаје Вашингтон пост, еврократе виде Вучића као најважнијег политичара у Србији и претпостављају да је он кључ за одржавање мира у нестабилном региону.

Како додаје, многи европски политичари верују да су бивши националисти једини лидери на Балкану који могу да спроведу неопходне реформе како би увели своје земље у ЕУ.

У случају Србије, тврди Вашингтон пост, европски лидери дају приоритет „деликатним преговорима са Косовом“, као и настојању да натерају Београд да се се придружи текућим напорима да се провери растући регионални утицај Русије.

„Али ова стратегија ослањања на једну особу носи ризик од дугорочног наношења штете демократији и чини да они, који су иначе за ЕУ, почињу да окрећу леђа блоку“, тврди амерички медиј.

 

Извор: Танјуг

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
16°
23°
Sat
24°
Sun
26°
Mon
25°
Tue