Uncategorized

Варљиво филмско лето 2017.

Летњи троброј часописа "Кинотека" са ексклузивним интервјуима и програмима
Фото: Новости

ЛЕТЊИ троброј часописа „Кинотека“ послужиће као изузетан водич нашим филмофилима током јула и августа, којима на стотинак страна великог формата доноси низ занимљивих текстова и детаљан програм пројекција у обе зграде Југословенске кинотеке.

Циклус филмова које ћемо гледати носи наслов „Варљиво филмско лето 2017“, и обухвата светска и домаћа остварења различитих тема и жанрова, која се баве најстраственијим годишњим добом. Ту је и есеј хрватског критичара и теоретичара Ненада Полимца „Славица – 70 година“, посвећен јубилеју првог дугометражног играног филма социјалистичке Југославије, а са недавног фестивала у Кану „Кинотека“ је добила ексклузивни интервју са глумицом Шарлот Гејнсбур. Слободоумна и бескомпромисна британско-француска глумица говори о улози у филму „Исмаелови духови“, којим је отворен јубиларни „Кан“, о сарадњи са контроверзним редитељем Ларсом фон Триром, односу артхауса и Холивуда, али и о томе зашто бира да игра често узнемирујуће карактере и жене у кризи.

„Кинотека“ објављује и интервју са Јагодом Буић, истакнутом хрватском и светском ликовном уметницом, која је креирала костиме и сценографију за 120 филмова, драма, опера и балета. Она говори о томе како су се биоскопи у Паризу преселили у подземље, али да златно доба филма ипак није прошло.

Часопис је богато илустрован фотографијама, а ту су и последњи део фељтона „Панк на филму“, текст „Путеви кроз слану и слатку воду филмске музике у СФРЈ – Између политике и поетике“, рубрике „Сећање на…“ и „Трагови на филму“ посвећене Виктору Лануу, Мајклу Парксу, Олегу Видову и Џонатану Демију.

Извор: Новости

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
16°
23°
Sat
24°
Sun
26°
Mon
25°
Tue