Фото: Д. Кујунџић / Танјуг
Политика

Брнабић: Ако буде приморана Србија ће бирати ЕУ, а не Русију

Уколико Србија буде приморана да бира између ближих веза са Русијом и чланства у Европској унији, одлучиће се за ово друго, изјавила је премијер Србије Ана Брнабић у интервјуу америчкој новинској агенцији Блумберг.
Фото: Д. Кујунџић / Танјуг

Брнабићева је рекла да ће као премијер наставити пут који је почео њен претходник Александар Вучић , да би припремила земљу за чланство у ЕУ до 2020. када јој се завршава мандат.

„ЕУ је тамо где ми идемо – то је јасно“, истакла је Брнабићева.

„Ми имамо емотивне везе са Русијом због традиције, културе и вере“, навела је Брнабићева и указала на то да у Србији велики број људи у потпуности доживљава Русију „као нашег великог брата, нашег заштитника“.

Према њеним речима, ова осећања се не могу занемарити, „али наш стратешки пут је ЕУ“. При том је потпуно занемарила да нема ничег емотивног у чињеницама да је Руска Федерација доследно бранила интересе Србије у вези са очувањем Косова и Метохије у саставу наше земље, да је спасила Србију од британске резолуције о наводном геноциду у Сребреници, те да је Србија потпуно енергетски зависна од Русије.

Подсећајући да је Вучић одбио да прати одлуку Уније да уведе санкције Русији због Украјине, Блумберг наводи да Брнабићева није могла да потврди да ли ће наставити тај став уколико буде угрожено приступање Србије ЕУ.

„Не могу то сада да коментаришем, јер је на Балкану веома тешко посветити се било чему. То је тежак регион“, рекла је Брнабићева, за коју агенција напомиње да не припада ни једној политичкој партији и да је образована у САД и Британији.

Брнабићева је рекла да постизање напретка у нормализацији односа са Приштином, како је навео Блумберг, сада зависи од тога да Приштина одобри неки степен аутономије Србима који живе на северу КиМ, а да ће на самом крају бити одлучено о питању статуса.

„Без обзира на то да ли смо у потпуности спремни 2020. да се придружимо ЕУ, то ће опет зависити од ЕУ да ли жели да прихвати нове чланице“, казала је Брнабићева.

Додала је да никада није имала разлога да сумња да ће имати Вучићеву пуну подршку за тешка питања, али и одрешене руке да ради шта мисли да је најбоље.

На питање да ли ће моћи да доноси одлуке без његовог надзора, она је рекла „била бих изненађена када не бих“.

 

Извор: Танјуг

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
23°
24°
Fri
24°
Sat
26°
Sun
30°
Mon