Друштво

Београд: Рестрикције због расипања воде!

"Водовод" принуђен да успостави режим штедње у појединим приградским насељима. Највише проблема у Барајеву и подавалским селима.

ТЕМПЕРАТУРЕ изнад просека за ово доба године донеле су традиционалне проблеме са водоснабдевањем. У жељи да се расхладе, житељи насеља у ободним деловима града воду троше више него што капацитет ЈКП „Водовод и канализација“ дозвољава. Због тога је ово предузеће започело са режимом преусмеравања драгоцене течности, па се становници појединих места већ суочавају са рестрикцијама!

Иако је „Водовод“ упутио апел потрошачима да се суздрже од нерационалног коришћења воде за пиће, односно од наводњавања пољопривредних и заливања зелених површина, пуњења индивидуалних резервоара и бунара, поливања и хлађења плочника, то није уродило плодом. Најпре је „страдала“ општина Барајево – насеља Требеж, Глумчево брдо, Рипањ и Бела река.

– Сталним мерењима на водоводном дистрибутивном систему, током претходних дана смо регистровали повећање потрошње воде и до шест пута у насељима у општини Барајево – истичу из ЈКП „Водовод и канализација“. – Принуђени смо да успоставимо режим преусмеравања у наредним данима, па ће без потрошне воде житељи остајати у периоду од 22 сата до наредног дана у шест ујутру.

Тропске температуре које су најављене и за наредне дане свакако неће ићи у прилог ни нервозним грађанима, ни главним снабдевачима воде. Молба за одговорношћу по свему судећи остаје без одговора, па судбина Барајева прети и подавалским насељима.

– Значајно повећање потрошње забележено је у Пиносави и Белом Потоку. Насеље Зуце предњачи у нерационалном коришћењу воде. Уколико се ово настави, принуђени смо да уведемо рестрикције у трајању од по 12 сати – упозоравају надлежни.

Из „Водовода“ подсећају да свако коришћење воде које није намењено за пиће, припремање хране, одржавање личне хигијене и домаћинства, представља ненаменску потрошњу. Одговорно понашање свих грађана помаже очувању система водоснабдевања и омогућава да сви Београђани имају довољно воде.

Иначе, проблем имају и Грочани. Локално предузеће за водоснабдевање наредних дана заврнуће славине у Заклопачи. Рестрикције ће трајати од 20 сати до шест ујутру следећег дана.

ЦЕВОВОД АРАПОВАЦ – БЕЉИНА

У ТОКУ је градња цевовода Араповац – Бељина у селу Рожанци. Када радови буду готови до краја октобра, очекује се стабилно снабдевање за укупно девет села на територији општина Лазаревац и Барајево. Вредност посла је 90 милиона динара.

– Дужина цевовода је скоро седам километара, а до сада је урађено 2,6 – рекао је градски менаџер Горан Весић приликом обиласка радова.

– Након завршетка посла биће обезбеђено стабилно водоснабдевање засела Арнајево и Рожанци у Барајеву, и Соколово, Јунковац, Араповац, Миросаљци, Стрмово, Пркосава и део Великих Црљена у Лазаревцу.

Извор: Новости

 

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
16°
23°
Sat
24°
Sun
26°
Mon
25°
Tue