Драган Марковић Палма недавно је изјавио да више није у власти Фото А. Станковић
Политика

Без казне за Палму и ЈС?

Врх напредњака ће наредних дана разматрати односе у коалицији после гласања за владу. Засад нема предлога да се ЈС санкционише - каже Дарко Глишић, шеф ИО СНС.

ВРХ напредњака ће наредних дана расправљати о односу са Јединственом Србијом, чији су се посланици у четвртак изјаснили против новог састава Владе на чијем челу је Ана Брнабић – сазнају „Новости“.

Према нашим сазнањима, анализираће се укупно стање у владајућем савезу, како би се до краја разјаснили односи после изјаве лидер ЈС Драгана Марковића Палме да више није у власти. Циљ је да се учврсте везе међу странкама и да се обезбеди снажна подршка на коју ће тим из Немањине моћи да се ослони при изгласавању сваког будућег закона.

Судећи према порукама које стижу из најјаче партије, али и од лидера ЈС, постоји жеља да се досадашња сарадња настави, па не би требало ни очекивати неке санкције које би СНС применио због „непослушности“ странке из Јагодине.

Шеф ИО СНС Дарко Глишић потврдио је, за „Новости“, да ће на дневном реду његове партије бити потез посланика ЈС:

– Засад нема неких предлога да се Палма и његова партија санкционишу.

Упркос томе што се гласање о Влади као и о државном буџету у политичкој пракси третира као својеврсни тест за владајући савез и да се они који не стану на страну већине аутоматски „прецртавају“, по свему судећи, овога пута ће бити направљен изузетак.

Драган Марковић је најавио да ће убудуће гласати за све добре законе који стигну из Владе, а из СНС шаљу поруке да поштују њихов став и да ће наставити да сарађују. Напредњацима је намера и да продубе односе и са социјалистима, посебно због веће улоге коју су кадрови Ивице Дачића добили у новом министарском тиму.

Политички аналитичар Владимир Пејић сматра да Палма због свог гласања неће бити кажњен и да је том његовом потезу дато превише пажње.

– Врло брзо ће ти међустраначки односи „лећи“, јер реално нема простора да се уђе у озбиљне сукобе и проблеме, пошто нема суштинских разлика у политикама двеју партија, већ је код тренутног размимоилажења у питању персонални разлог око изабране премијерке – наводи Пејић. – Палма се овим, ипак, позиционирао као благи дисидент, јер није до краја поуздан, тако да ће власт морати да се прерачуна кад и за шта може на њега рачунати.

Пејић каже да Палмином одлуком социјалисти нису директно погођени, јер нису они предлагали премијера, а и у својој странци су већ навикли на трзавице, па им ни Плама у том смислу није стран.

Извор: Новости

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
21°
22°
Mon
22°
Tue
22°
Wed
21°
Thu