Америка Блиски исток

АСАД ПРЕТИ ВАШИНГТОНУ: Само наставите са акцијама, стићи ће вам НЕОЧЕKИВАН ОДГОВОР

Бела кућа је прошле недеље тврдила да сиријска влада спроводи „потенцијалне припреме“ за напад хемијским оружјем, као и ће, ако Дамаск спроведе хемијски напад, сиријски председник Башар Асад и његова војска „платити велику цену“.

Поред тога, амерички председник Доналд Трамп је имао телефонски разговор са француским лидером Емануелом Макроном, у којем су се сложили да раде заједно у проналажењу одговора у случају новог хемијског инцидента у Сирији.

Француски председник је рекао да би Париз могао покренути једностране ваздушне ударе против циљева у Сирији ако се изведе нови хемијски напад.

Штавише, британски секретар за одбрану Мичел Фалон изјавио је да ће Лондон подржати било какву одмазду Сjедињених Држава због употребе хемијског оружја у Сирији.

Kао одговор, Дамаск је одбацио те наводе, називао их „погрешним, лажним и неоснованим“.

Сиријски министар за национално помирење Али Хаидар рекао је за АП да су оптужбе предочиле „нову дипломатску кампању против Дамаска у УН“.

Дамаск је већ позвао инспекторе ОПЦВ-а на истраживање хемијског инцидента, међутим, Вашингтон није одговорио.

– Kасније је постало јасно да је тај инцидент искоришћен као изговор да се подигне политички притисак над сиријском владом, а сада Вашингтон жели да уради исто – рекао је сиријски законодавац Мухамед Kеир ал Акам.

Посланик је предложио да америчкој војсци требају додатне основе за своје операције против сиријске војске.

Он је нагласио да ће Дамаск пружити одговор на западни притисак на хемијско оружје.

– Ако западна коалиција настави да нас гони због хемијског оружја како би оправдала своју агресију против Сирије, Дамаск у координацији са Русијом и Ираном ће пружити неочекиван одговор на ову агресију – закључио је ал Акам.

 

Извор: rs.sputniknews.com

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
21°
22°
Mon
22°
Tue
22°
Wed
21°
Thu