Uncategorized

Археолози траже царску палату у близини Сремске Митровице

ПОЧЕТАК археолошких ископавања на локалитету "Глац" у близини Сремске Митровице најављен је у Министарству културе и информисања. Претпоставља се да се управо ту налази палата коју је, вероватно, саградио римски император Максимијан који је живео у трећем веку.

Две трећине средстава за реализацију ископавања, обезбеђује Универзитет у Сиднеју, а једну трећину Археолошки институт у Београду. Пројекат суфинансира Министарство културе и информисања са милион и 80 хиљада динара. Укупан буџет за ову годину је три милиона динара.

– Очекујемо изузетне научне резултате и постигнућа, размену искустава и праксе – каже министар културе Владан Вукосављевић. – Ово је добар пример како сарадња стручњака из две земље може да донесе резултате.

Археолошки институт у Београду и Универзитет у Сиднеју почетком фебруара ове године потписали су Споразум о сарадњи на пројекту „Глац“, који подразумева заједничка истраживања до 2021. године, као и конзервацију налазишта. Аустралијски професор Риџард Мајерс, шеф археолошког тима, нада се да ће доказати да се на „Глацу“ налази палата римског цара, саграђена за Максимијанове родитеље – обичне сељаке.

И СТУДЕНТИ САРАДНИЦИ

НАЈМЛАЂИ члан тима је Јелена Шаровић родом из Ниша, која је недавно дипломирала на Археолошком факултету у Сиднеју. Помоћ ће пружати и колеге са БУ који живе у Сремској Митровици. У пројекат су укључени и Музеј Срема из Сремске Митровице и Завод за заштиту споменика.

 

Извор: Новости

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
16°
23°
Sat
24°
Sun
26°
Mon
25°
Tue