Друштво Србија

Анархистичка група ,,Урбана герила“ прети Србији

На фејсбуку је освануло саопштење групе која себе назива ,,Урбана герила" у коме се преузима одговорност за вандализовање споменика руском цару Николају II Романову и позива на уништавање ћирилице и територијално распарчавање Србије.

Група, која саму себе назива ,,Урбана герила“, саопштењем преко фејсбука је јуче преузела одговорност за вандализовање споменика цару Николају II Романову у Београду. Саопштење се налази на фејсбук страници ,,Нећемо школске униформе. Наш одговор је БУНТ“ основаној у јануару ове године.

Саопштење обилује говором мржње усмереном против српског и руског народа, ћирилице и православља, а под плаштом ,,борбе за разноликост“, ,,секуларну државу“ и ,,очување латинице“. Тако група позива на ,,уништавање ћирилице на сваком кораку“, у чему неодољиво асоцира на усташке вандале који су исто то чинили по Вуковару. Осим тога, они позивају привреднике и грађане да се ,,побуне против наметања ћирилице“, а низом изнетих ставова исмевају српску традицију и културу, при чему је посебно срамна бесмислица о Светом Сави као ,,одговорном за геноцид против богумила“. Интересантно је споменути и да се у тексту налази неколико правописних грешака карактеристичних за особе којима је матерњи језик хрватски, па може бити да читав пројекат представља субверзивну операцију хрватске обавештајне службе.

Група у свом саопштењу негира постојање Устава у Србији под изговором да за актуелни Устав ,,нису гласали косовски Албанци“, иако је Косово дефинисано као део Србије у Уставу. Кроз цео текст саопштења провејава подршка ЛГБТ заједници и њиховим парадама, феминизму и нелегалној градњи џамија по Београду и Србији.

Врхунац саопштења је позив на територијално распарчавање Србије. Представљамо цитат из текста: ,,Onda će se i Vojvodina odvojiti, i Sandžak, jer vi nikoga ne poštujete. I onda ćete govoriti kako su eto Srbiju pocepali masoni, kao su Amerikanci, kako su ovi kako su oni. Neće oni. Mi ćemo. Mi ćemo pocepati tu Srbiju…“ У даљем тексту аутор саопштава како ће му животна мисија бити ,,Војводина република“.

У завршетку саопштења аутор позива омладину да ,,руинира паркове, шара фасаде и побуни се против школских униформи“.

Како изнети ставови позивају на вршење најтежих кривичних дела, насилно рушење уставног поретка, разбијање територијалне целовитости државе, повреду верских и културних права грађана Србије, говор мржње према српском народу и друга тешка кривична дела за која прете вишегодишње казне затвора, државни органи су у обавези да најхитније идентификују и процесуирају ову опасну групу, која у свом прогласу чак нагиње и терористичким методама остваривања политичких циљева ширењем страха. Како је читав плато око споменика Николају II Романову покривен камерама, то не би требало да представља нарочито изазован подухват.

Извор: Говори Србија

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
16°
23°
Sat
24°
Sun
26°
Mon
25°
Tue