Фото: СНС
Економија

Вучић о “Фијату“: Враћамо дугове Тадићеве владе

Председник Србије изјавио је данас да Србија јесте дала ''Фијату'' 3,5 милијарде динара, али је нагласио да је то било испуњавање уговорниих обавеза, које је потписала влада на челу са Мирком Цветковићем.

БЕОГРАД – Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је тачно да је Србија дала компанији “Фијат“ 3,5 милијарде динара, али је нагласио да је то било испуњавање уговорниих обавеза, које је потписала влада на челу са Мирком Цветковићем.

„Србија није ништа поклонила, већ испуњавала своје уговорне обавезе, које је потписала претходна влада, Тадићева и Цветковићева.

„Чудим се када кажу да је Србија исплатила 2015. Јесте, али на основу уговора од раније, а не нових“, рекао је Вучић и подвукао да су њега и сада владу премијерке Ане Брнабић обавезују потписи и Бориса Тадића и Мирка Цветковића.

Он је додао да постоји још обавеза из ранијег периода које нису извршене, али да је 96-97 одсто испуњено.

„Тако се понаша одговорна влада. Вратили смо дугове Русима“, рекао је Вучић.

Председник је истакао да је добро што је Србија спровела мере фискалне консолидације, јер сада има новча да испуни своје обавезе.

„Да је била она влада која је потписала уговоре, не би могла да испуни те обавезе“, рекао је Вучић.

Вучић је истакао да је тренутни јавни дуг 65,8 одсто, и да се Србија враћа у „нека добра времена“, наводећи пример да је 2012. био 56 одсто.

„То је велики успех и људи треба да буду задовољни. Имамо велики суфицит и надам се да ћемо моћи да убрзамо наш раст“, рекао је Вучић.

ПЕНЗИОНЕРЕ ОЧЕКУЈЕ БОЉИТАК

ПОВЕЋАЊЕ пензија неће бити астрономско, али ће бити много значајније у односу на она која су имали у претходним годинама након смањења, најавио је Александар Вучић.

Вучић је, одговарајући на питања новинара, рекао да су пензионери људи који најбоље разумеју шта је држава, да су најодговорнији део друштва и да их очекује бољитак.

Председник је додао и да ће већ крајем године професори, наставници, медицинске сестре, лекари, полицајци, војници, радници у социјалном осигурању… имати највеће плате „које су икада имали“.

ПРОСЛЕДИО САМ ВЛАДИ ИДЕЈЕ ЗА РЕШšЕЊЕ ПРОБЛЕМА МАЛИНАРА

ПРЕДСЕДНИК Вучић изјавио је да је Влади Србије проследио одређене идеје на који начин би могли да се реше проблеми малинара.

Вучић је, одговарајући на питања новинара, рекао да је веома захвалан малинарима што су показали високу свест и разумевање.

„Имао сам одређене идеје које сам проследио Влади. Не тичу се цене директно, већ се баве будућим радом и родом, како да помогнемо да набаве машине, да субвенционишемо, да улажу у бољу инфраструктуру и заштиту, осигурање…“, рекао је Вучић.

Он је додао да држава треба да искористи прилику што људи желе да се баве пољопривредом, и навео пример све већег интересовања за субвенционисане кредите за набавку нових трактора.

„Први расходи били су 400 милиона, а сада су прешли милијарду. Огромна је потражња за тракторима. Када људи хоће нове тракторе, то говори да желе да остану на селу наредних 15 година. То треба да искористимо, ту прилику. То је посао државе“, закључио је Вучић.

Извор: Танјуг

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
25°
25°
Mon
25°
Tue
24°
Wed
18°
Thu